
Ser Halloumi i soczewica z dressingiem cytrynowo-sojowym

Składniki na 4 porcj(e/i)
Na sałatkę z sera Halloumi i soczewicy:
- 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 g soczewicy puy
- 250 g sera halloumi
- mieszanka sałat
Na dressing cytrynowo-sojowy:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Przygotowanie:
Skropić buraki octem balsamicznym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, posypać tymiankiem, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (lub w 180°C z termoobiegiem) przez około 1 godzinę.
W czasie, gdy buraki się pieką należy przygotować soczewicę: gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż będzie ugotowana, lecz pozostanie zwięzła. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć plastry sera halloumi po 1-2 minutę z każdej strony. W tym czasie przygotować dressing poprzez dokładne wymieszanie składników. Połową sosu polać soczewicę, pozostałą częścią liście sałaty. Ser podawać z soczewicą, burakami i sałatą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
Na sałatkę z sera Halloumi i soczewicy:
- 3 małe buraki, obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 g soczewicy puy
- 250 g sera halloumi
- mieszanka sałat
Na dressing cytrynowo-sojowy:
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman