Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka ziemniaczana z awokado i wasabi
Bookmark
123 od 259

Sałatka ziemniaczana z awokado i wasabi

Czas przygotowania: 1 godz
Kalorie (na porcję): 2715 kJ / 649 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w okrągłe plasterki lub kostkę
  • 4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka pasty wasabi 
  • 125 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (np. dijon) 
  • 1 szczypta soli i cukru
  • 2 awokado obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych 
  • 125 g zblanszowanego i posiekanego selera naciowego
  • 125 g posiekanej cebuli dymki

przygotowanie

Ziemniaki włożyć do garnka, zalać zimną wodą, by przykryła bulwy i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować ziemniaki do miękkości.  Następnie odlać wodę przy pomocy durszlaka, opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. 

Wymieszać majonez, naturalnie warzony ekologiczny sos sojowy Kikkoman, wasabi, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier. Ziemniaki, awokado, jajka, seler i cebulę dymkę przełożyć do miski, dodać sos majonezowy i wymieszać.  

Serwować jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. 

Wskazówka: wasabi można zastąpić tartym chrzanem. Można też wykorzystać gotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w okrągłe plasterki lub kostkę
  • 4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka pasty wasabi 
  • 125 ml majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy (np. dijon) 
  • 1 szczypta soli i cukru
  • 2 awokado obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę
  • 5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych 
  • 125 g zblanszowanego i posiekanego selera naciowego
  • 125 g posiekanej cebuli dymki