
Sałatka ziemniaczana z awokado i wasabi

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w okrągłe plasterki lub kostkę
- 4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 125 ml majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (np. dijon)
- 1 szczypta soli i cukru
- 2 awokado obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę
- 5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych
- 125 g zblanszowanego i posiekanego selera naciowego
- 125 g posiekanej cebuli dymki
przygotowanie
Ziemniaki włożyć do garnka, zalać zimną wodą, by przykryła bulwy i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować ziemniaki do miękkości. Następnie odlać wodę przy pomocy durszlaka, opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
Wymieszać majonez, naturalnie warzony ekologiczny sos sojowy Kikkoman, wasabi, sok z cytryny, musztardę, sól i cukier. Ziemniaki, awokado, jajka, seler i cebulę dymkę przełożyć do miski, dodać sos majonezowy i wymieszać.
Serwować jako dodatek do grillowanych mięs i ryb.
Wskazówka: wasabi można zastąpić tartym chrzanem. Można też wykorzystać gotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w okrągłe plasterki lub kostkę
- 4 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 125 ml majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (np. dijon)
- 1 szczypta soli i cukru
- 2 awokado obrane i bez pestki, pokrojone w kostkę
- 5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych
- 125 g zblanszowanego i posiekanego selera naciowego
- 125 g posiekanej cebuli dymki