Sałatka z pieczonych warzyw z dipem jogurtowo-miętowym
Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka z pieczonych warzyw z dipem jogurtowo-miętowym
Bookmark
184 od 328

Sałatka z pieczonych warzyw z dipem jogurtowo-miętowym

Sałatka z pieczonych warzyw z dipem jogurtowo-miętowym
Czas przygotowania: 60 min.
866 kJ / 348 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g cukinii żółtej
  • 250 g kabaczka
  • 200 g bakłażana
  • 300 g czerwonej papryki
  • Pęczek dymki bez szczypiorku
  • 20 g oliwy
  • 30 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1,5 łyżki)
  • 3 łyżki posiekanych ziół (bazylii, natki pietruszki, tymianku)

 

Dip:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 30 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i miętą. Mieszamy i odkładamy do lodówki.
     
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
     
  3. Większe ziemniaki przekrajamy na pół. Cukinię, kabaczka, bakłażana i papryki kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy z ziołami, oliwą i sosem sojowym.
     
  4. Na początku na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy jedynie ziemniaki. Pieczemy 20 minut, po czym dodajemy resztę warzyw (bez dymki) i pieczemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy dymkę i zapiekamy ostatnio  minut.
     
  5. Upieczone warzywa mieszamy i podajemy z dipem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Czas przygotowania: 60 min.
866 kJ / 348 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g cukinii żółtej
  • 250 g kabaczka
  • 200 g bakłażana
  • 300 g czerwonej papryki
  • Pęczek dymki bez szczypiorku
  • 20 g oliwy
  • 30 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1,5 łyżki)
  • 3 łyżki posiekanych ziół (bazylii, natki pietruszki, tymianku)

 

Dip:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 30 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty