
Sałatka z ogórka i melona
Ta chłodna i orzeźwiająca sałatka z ogórka i melona jest idealnym dodatkiem do grilla na lato.

Składniki dla 4 porcji
- 2 małe ogórki (lub 1 duży)
- 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
- 200 g sera feta
- 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- 2–3 łyżki białego octu winnego
- 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
- 1–2 łyżeczki miodu
- świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
- Sałatka: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melon na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Papryki przekrój papryki, usuń pestki i rdzeń. Umyj je i pokrój w paski.
- Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1-2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj przed podaniem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 2 małe ogórki (lub 1 duży)
- 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
- 200 g sera feta
- 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- 2–3 łyżki białego octu winnego
- 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
- 1–2 łyżeczki miodu
- świeżo zmielony pieprz