Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka z ogórka i melona
Bookmark
221 od 302

Sałatka z ogórka i melona

Ta chłodna i orzeźwiająca sałatka z ogórka i melona jest idealnym dodatkiem do grilla na lato.

Sałatka z ogórka i melona
Całkowity czas 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
1091 kJ / 261 kcal
Tłuszcz: 16.5 g
Białko: 10.2 g
Węglowodany: 15 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 małe ogórki (lub 1 duży)
  • 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
  • 200 g sera feta
  • 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu winnego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

  1. Sałatka: umyj ogórka i pokrój na cienkie plasterki. Przekrój melon na pół, usuń pestki, i pokrój miąższ w kostkę. Pokrusz ser feta. Papryki przekrój papryki, usuń pestki i rdzeń. Umyj je i pokrój w paski.
     
  2. Do przygotowania dressingu użyj blendera: zmiksuj 1-2 łyżeczki pokrojonego w kostkę melona z oliwą z oliwek, octem, sosem sojowym i miodem, dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj przed podaniem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
1091 kJ / 261 kcal
Tłuszcz: 16.5 g
Białko: 10.2 g
Węglowodany: 15 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 małe ogórki (lub 1 duży)
  • 1 mały melon (np. kantalupa, arbuz, melon miodowy)
  • 200 g sera feta
  • 2 słodkie papryki czerwone spiczaste
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki białego octu winnego
  • 2–3 łyżki sosu sojowego Kikkoman naturalnie warzonego
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • świeżo zmielony pieprz