Melon salad with crispy tortilla strips

Czas ogółem 20 min
15 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Ta łatwa do przygotowania sałatka idealnie uzupełnia inne dania kuchni meksykańskiej - ale solo też będzie doskonałym posiłkiem w upalny letni dzień. Melona z przepisu możesz zastąpić arbuzem lub cytrusami. Paski tortilli to świetny sposób na wykorzystanie resztek tortilli dowolnej wielkości.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
duże tortille (pszenne lub kukurydziane)
2 łyżki
oleju
400 g
arbuza
200 g
ogórka
1 
awokado
1 
mała czerwona cebula (50 g)
15 g
świeżej kolendry
15 g
świeżej pietruszki
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
białego octu winnego
1 łyżeczka
drobno posiekanego świeżego chili
1 łyżeczka
miodu
świeżo zmielony pieprz

Do podania

75 g
białego sera, np. fety
świeże zioła do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) 3500 kJ  /  825 kcal
62,4 g Tłuszcz
17,2 g Białko
50,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Tortille posmaruj olejem i pokrój w paski o szerokości 1-1,5 cm. Ułóż na blasze i piecz przez około 5-7 minut w 225°C, aż staną się złociste i chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Arbuza, ogórka i awokado pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Wymieszaj w misce z drobno posiekaną kolendrą i pietruszką.

Krok 3

Tuż przed podaniem udekoruj sałatkę chrupiącymi paskami tortilli.

Krok 4

Przygotuj sos vinaigrette. Wymieszaj sos ponzu, oliwę z oliwek, ocet, chili, miód i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.

Krok 5

Możesz też dodać trochę sera i ziół.

ID przepisu: 1062

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Tortille posmaruj olejem i pokrój w paski o szerokości 1-1,5 cm. Ułóż na blasze i piecz przez około 5-7 minut w 225°C, aż staną się złociste i chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia.

Arbuza, ogórka i awokado pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie krążki. Wymieszaj w misce z drobno posiekaną kolendrą i pietruszką.

Tuż przed podaniem udekoruj sałatkę chrupiącymi paskami tortilli.

Przygotuj sos vinaigrette. Wymieszaj sos ponzu, oliwę z oliwek, ocet, chili, miód i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.

Możesz też dodać trochę sera i ziół.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.