Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
67 od 202

Salatka z marynowanych warzyw

Wyskoczyć
Lato
Jesień
Zima
Sałatki
Warzywa
Naturalnie warzony sos sojowy
Fermentacja
Czas przygotowania: 1 godz 30 min.
Kalorie (na porcję): 248 kJ / 59 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 200 ml Woda                                                          
  • 100 g Cukier                                                           
  • 150 ml Ocet ryżowy                                                
  • 1 laska Cynamon                                                    
  • 3 szt. Liść laurowy                                                  
  • 1 kg Wybrane warzywa (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.)
  • Opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu

przygotowanie

Pokroić warzywa w kawałki wielkości ok. 3cm. Zagotować sos sojowy z wodą, octem, cukrem i przyprawami. Zalać warzywa marynatą i odstawić na co najmniej jeden dzień.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Warzywa sprawdzą się jako gotowa sałatka i dodatek do dań głównych z mięsem lub rybą, dań z grilla lub jako zdrowa przekąska.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 200 ml Woda                                                          
  • 100 g Cukier                                                           
  • 150 ml Ocet ryżowy                                                
  • 1 laska Cynamon                                                    
  • 3 szt. Liść laurowy                                                  
  • 1 kg Wybrane warzywa (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.)
  • Opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu