Wyszukiwanie
Filtr
Salatka z marynowanych warzyw
Bookmark
186 od 370

Salatka z marynowanych warzyw

Salatka z marynowanych warzyw
Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
248 kJ / 59 kcal
Tłuszcz: 0.2 g
Białko: 2.4 g
Węglowodany: 11.9 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 200 ml Woda                                                          
  • 100 g Cukier                                                           
  • 150 ml Ocet ryżowy                                                
  • 1 laska Cynamon                                                    
  • 3 szt. Liść laurowy                                                  
  • 1 kg Wybrane warzywa (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.)
  • Opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu

przygotowanie

Pokroić warzywa w kawałki wielkości ok. 3cm. Zagotować sos sojowy z wodą, octem, cukrem i przyprawami. Zalać warzywa marynatą i odstawić na co najmniej jeden dzień.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Warzywa sprawdzą się jako gotowa sałatka i dodatek do dań głównych z mięsem lub rybą, dań z grilla lub jako zdrowa przekąska.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 90 min.
Czas przygotowania: 90 min.
248 kJ / 59 kcal
Tłuszcz: 0.2 g
Białko: 2.4 g
Węglowodany: 11.9 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 200 ml Woda                                                          
  • 100 g Cukier                                                           
  • 150 ml Ocet ryżowy                                                
  • 1 laska Cynamon                                                    
  • 3 szt. Liść laurowy                                                  
  • 1 kg Wybrane warzywa (np. marchew, cebula, ogórek, rzodkiew itp.)
  • Opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu