Sałatka z grillowanymi warzywami i fetą

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas marynowania
15 min Czas gotowania

Warzywa z grilla mają niepowtarzalny aromat dzięki temu, że były opiekane na otwartym ogniu. Najsmaczniejsze i najzdrowsze warzywa to te, na które właśnie jest sezon. Słodko-kwaśny smak pestek granatu i sera feta idealnie koresponduje w tym przepisie z sezamowo-sojowym, kremowym dressingiem.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
mała żółta cukinia
1 
mała zielona cukinia
1 
czerwona cebula
12 
pomidorków koktajlowych na gałązce
 ¼ 
kalafiora
2 
ząbki czosnku
1 
batat
1 łyżka
skórki z cytryny
3 łyżki
oliwy z oliwek

Dressing

125 ml
oliwy z oliwek
1 łyżka
tahini
1 łyżeczka
miodu
1 łyżka
musztarda francuskiej
1 łyżka
soku z cytryny

Plus

50 g
greckiego sera feta
50 g
obranego granatu
2 łyżki
orzeszków piniowych
1 pęczek
pietruszki
1 
czerwona cebula
Wartości odżywcze (na porcję) 5116 kJ  /  1279 kcal
89 g Tłuszcz
31 g Białko
91 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię i batata pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. 

Krok 2

Warzywa przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Warzywa grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 7 min., obracając je w trakcie. Batat będzie grillował się najdłużej - ok. 15-20 min.

Krok 4

W osobnej misce połącz sos sojowy i  pastę tahini. Dodaj sok z cytryny, musztardę francuską i miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę, powoli wlewając ją cienką strużką i ciągle mieszając, tak aby składniki dobrze się połączyły.

Krok 5

Zgrillowane warzywa polej sosem. Dodaj pokruszoną fetę, czerwoną cebulę, orzeszki piniowe, pestki granatu oraz zioła.

ID przepisu: 1119

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Cukinię i batata pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki. 

Warzywa przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki sosu sojowego oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Warzywa grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 7 min., obracając je w trakcie. Batat będzie grillował się najdłużej - ok. 15-20 min.

W osobnej misce połącz sos sojowy i  pastę tahini. Dodaj sok z cytryny, musztardę francuską i miód. Dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę, powoli wlewając ją cienką strużką i ciągle mieszając, tak aby składniki dobrze się połączyły.

Zgrillowane warzywa polej sosem. Dodaj pokruszoną fetę, czerwoną cebulę, orzeszki piniowe, pestki granatu oraz zioła.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.