Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu
Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu
Bookmark
11 od 328

Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu

Sałatka z fenkułem, soją, prażonymi orzechami i ziołowym dressingiem Ponzu
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 25 min.
2094 kJ / 11 kcal
Tłuszcz: 45 g
Węglowodany: 15 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Warzywa

  • 250 g bulwy fenkułu (po wycięciu środka)
  • 175 g łuskanej i ugotowanej zielonej soi w strąkach (edamame)
  • 100 g rzodkiewek

Dressing do sałatki:

Do przybrania:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g ziaren czarnego sezamu
  • 20 g bazylii
  • 10 g koperku

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Orzechy włoskie prażyć przez 15-20 minut na płaskiej blasze do pieczenia, aż delikatnie zbrązowieją i uwolnią woń prażonych orzechów. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokruszyć w kawałki.

Usunąć twardą zewnętrzną warstwę fenkułu. Najpierw pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki. Obrać listki bazylii i natkę koperku, a następnie grubo posiekać.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu oraz oliwę wlać do czystego słoika lub shakera do dressingów i porządnie wymieszać zawartość, potrząsając słoikiem przez 20-30 sekund, aż sos stanie się zawiesisty. Przybrać warzywa dodatkami, polać dressingiem i podawać.

Wskazówka: w przypadku braku młodej soi można ją zastąpić łuskanym bobem lub grochem. Edamame w postaci ugotowanej i łuskanej jest dostępna w większych supermarketach.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 25 min.
2094 kJ / 11 kcal
Tłuszcz: 45 g
Węglowodany: 15 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

Warzywa

  • 250 g bulwy fenkułu (po wycięciu środka)
  • 175 g łuskanej i ugotowanej zielonej soi w strąkach (edamame)
  • 100 g rzodkiewek

Dressing do sałatki:

Do przybrania:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g ziaren czarnego sezamu
  • 20 g bazylii
  • 10 g koperku