Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka z cykorii z jabłkiem
Bookmark
12 od 56

Sałatka z cykorii z jabłkiem

Oto sałatka, którą równie łatwo zrobić, jak pokochać. Gorzkawa cykoria, winne jabłka i pestki granatu sprawiają, że sałatka na długo zachowuje orzeźwiającą chrupkość. Będzie idealna również na lunch w podróży!

Sałatka z cykorii z jabłkiem
Całkowity czas: 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
654 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 16,9 g
Białko: 6,5 g
Węglowodany: 11,3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 główki cykorii
  • 1 jabłko Granny Smith
  • 80 g prażonych migdałów ze skórką
  • 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki pestek granatu

 

Przygotowanie:

1. Cykorię, jabłko i szczypiorek opłucz i osusz. Pokrój cykorię na plasterki, a jabłko na słupki. Grubo posiekaj migdały. Wrzuć wszystko do miski.
2. Wymieszaj bulion warzywny z octem, syropem klonowym, sosem sojowym Kikkoman i oliwą z oliwek. Zamarynuj składniki w misce.
3. Szczypiorek grubo posiekaj. Udekoruj sałatkę szczypiorkiem i pestkami granatu.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
654 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 16,9 g
Białko: 6,5 g
Węglowodany: 11,3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 główki cykorii
  • 1 jabłko Granny Smith
  • 80 g prażonych migdałów ze skórką
  • 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki pestek granatu