
12 od 56
Sałatka z cykorii z jabłkiem
Oto sałatka, którą równie łatwo zrobić, jak pokochać. Gorzkawa cykoria, winne jabłka i pestki granatu sprawiają, że sałatka na długo zachowuje orzeźwiającą chrupkość. Będzie idealna również na lunch w podróży!
Naturalnie warzony sos sojowy
Sałatki
Warzywa
Przepisy wegetariańskie
Boże Narodzenie
Jesień
Zima
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
10 min.
Czas przygotowania:
10 min.
654 kJ / 229 kcal
Tłuszcz:
16,9 g
Białko:
6,5 g
Węglowodany:
11,3 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 główki cykorii
- 1 jabłko Granny Smith
- 80 g prażonych migdałów ze skórką
- 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 łyżki pestek granatu
Przygotowanie:
1. Cykorię, jabłko i szczypiorek opłucz i osusz. Pokrój cykorię na plasterki, a jabłko na słupki. Grubo posiekaj migdały. Wrzuć wszystko do miski.
2. Wymieszaj bulion warzywny z octem, syropem klonowym, sosem sojowym Kikkoman i oliwą z oliwek. Zamarynuj składniki w misce.
3. Szczypiorek grubo posiekaj. Udekoruj sałatkę szczypiorkiem i pestkami granatu.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
10 min.
Czas przygotowania:
10 min.
654 kJ / 229 kcal
Tłuszcz:
16,9 g
Białko:
6,5 g
Węglowodany:
11,3 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 główki cykorii
- 1 jabłko Granny Smith
- 80 g prażonych migdałów ze skórką
- 2 łyżeczki octu winnego z białego wina
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 łyżki pestek granatu