
Sałatka z ananasem i truskawkami w miodowym sosie z pomarańczy

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g ananasa
- 300 g truskawek
- 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka stołowa miodu kwiatowego
- 1 pomarańcza (na skórkę i sok)
- 2 szczypty quatre-epices (mieszanka startego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
- gałązki krwiściąga mniejszego lub mięty
przygotowanie
Ananasa obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm, a każdy plaster pokroić w ćwiartki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowanie syropu: na patelnię wlać słodki sos sojowy Kikkoman i dodać miód, zetrzeć skórkę pomarańczy nad patelnią, a następnie wycisnąć pomarańczę i 10 ml soku wlać na patelnię. Całość zagotować. Gotować do momentu, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Następnie dodać na patelnię ćwiartki ananasa i gotować kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Kawałki ananasa nałożyć do miseczek, udekorować truskawkami, zalać syropem, posypać miętą i od razu serwować.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g ananasa
- 300 g truskawek
- 2 łyżki stołowe słodkiego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżka stołowa miodu kwiatowego
- 1 pomarańcza (na skórkę i sok)
- 2 szczypty quatre-epices (mieszanka startego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
- gałązki krwiściąga mniejszego lub mięty