Sałatka z ananasem i truskawkami w miodowym sosie z pomarańczy
Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka z ananasem i truskawkami w miodowym sosie z pomarańczy
Bookmark
179 od 302

Sałatka z ananasem i truskawkami w miodowym sosie z pomarańczy

Sałatka z ananasem i truskawkami w miodowym sosie z pomarańczy
Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
573 kJ / 136 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g ananasa
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki stołowe odkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa miodu kwiatowego
  • 1 pomarańcza (na skórkę i sok)
  • 2 szczypty quatre-epices (mieszanka startego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
  • gałązki krwiściąga mniejszego lub mięty

przygotowanie

Ananasa obrać, pokroić w plastry o grubości 1 cm, a każdy plaster pokroić w ćwiartki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowanie syropu: na patelnię wlać słodki sos sojowy Kikkoman i dodać miód, zetrzeć skórkę pomarańczy nad patelnią, a następnie wycisnąć pomarańczę i 10 ml soku wlać na patelnię. Całość zagotować. Gotować do momentu, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Następnie dodać na patelnię ćwiartki ananasa i gotować kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Kawałki ananasa nałożyć do miseczek, udekorować truskawkami, zalać syropem, posypać miętą i od razu serwować.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
573 kJ / 136 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g ananasa
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki stołowe odkiego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa miodu kwiatowego
  • 1 pomarańcza (na skórkę i sok)
  • 2 szczypty quatre-epices (mieszanka startego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru)
  • gałązki krwiściąga mniejszego lub mięty