Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka shirataki
Bookmark
200 od 302

Sałatka shirataki

Sałatka shirataki
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
943 kJ / 225 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 opakowania makaronu shirataki (po 250 g każde)
  • sól
  • 100 g brokułów
  • po 4 czerwone i żółte pomidory daktylowe
  • 1 mała cebula
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek rukoli
  • 2-3 gałązki kolendry
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru 

przygotowanie

Makaron shirataki przepłukać pod bieżącą wodą, dodać do gotującej i osolonej wody i krótko zagotować. Następnie odlać i pozostawić do ostygnięcia.

Brokuły rozczłonkować na różyczki, umyć i blanszować w gotującej i osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty. Następnie odlać i zahartować zimną wodą. Pomidory umyć i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Umyć rukolę i kolendrę. Po umyciu grubo posiekać kolendrę.

Makaron shirataki pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm i wymieszać z brokułami, pomidorami, cebulą, rzodkiewką, rukolą i oliwkami. Zmieszać sos sojowy, ocet, oliwę z oliwek, musztardę i doprawić cukrem. Polać sałatę sojowo-balsamicznym dresingiem, wyłożyć na talerze i po przybraniu kolendrą podać.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
943 kJ / 225 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 2 opakowania makaronu shirataki (po 250 g każde)
  • sól
  • 100 g brokułów
  • po 4 czerwone i żółte pomidory daktylowe
  • 1 mała cebula
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek rukoli
  • 2-3 gałązki kolendry
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru