Sałatka rigatoni z kurczakiem i dressingiem musztardowo-sojowym
Wyszukiwanie
Filtr
Sałatka rigatoni z kurczakiem i dressingiem musztardowo-sojowym
Bookmark
12 od 249

Sałatka rigatoni z kurczakiem i dressingiem musztardowo-sojowym

Czas przygotowania: 45 min.
Kalorie (na porcję): 2535 kJ / 606 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na dressing:

Na sałatkę:

  • 240 g rigatoni
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 180 g)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały brokuł (ok. 200 g)
  • 1 pomarańcza
  • 160 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • Garść liści młodego szpinaku (ok. 20 g)
  • 12 oliwek (około 60 g)

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

przygotowanie

1. Przygotuj dressing. Zagotuj sok pomarańczowy, aż odparuje połowa. Zmieszaj z musztardą, sosem sojowym i oliwą. Dopraw pieprzem i cukrem.

2. Przygotuj sałatkę. Ugotuj rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia. Umyj filet, przekrój na pół, osusz. Dopraw solą i pieprzem, gotuj na parze przez 5-6 minut. Zostaw do ostygnięcia i porwij na kawałki.

3. Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj. Sparz i zanurz w zimnej wodzie. Obierz i podziel pomarańczę. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Umyj i osusz szpinak.

4. Wymieszaj rigatoni, brokuła, kawałki pomarańczy, pomidory, szpinak i oliwki z ok. ¾ dressingu. Rozłóż na talerzach. Kurczaka ułóż na wierzchu. Skrop resztą dressingu i podawaj.

Składniki dla 4 porcji

Na dressing:

Na sałatkę:

  • 240 g rigatoni
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 180 g)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały brokuł (ok. 200 g)
  • 1 pomarańcza
  • 160 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
  • Garść liści młodego szpinaku (ok. 20 g)
  • 12 oliwek (około 60 g)

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.