
Sałatka pomidorowa z dressingiem Ponzu i sojowym crunchem

Składniki dla 4 porcji
- 500 g pomidorów (najlepiej różne kolory / gatunki)
- 2 białe cebule
- garść kiełków (np. kiełki cebuli i rzeżucha)
Dressing ponzu:
- 1 łyżka stołowa Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa octu z białego wina
Crunch sojowy:
- 75 g mieszanki orzechów, migdałów i pestek dyni
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego
przygotowanie
Orzechy, migdały i pestki dyni uprażyć na patelni z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, tak aby cały sos sojowy odparował. Po uprażeniu pozostawić do ostygnięcia.
Pomidory opłukać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory i cebulę ułożyć na półmisku lub na talerzach.
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman, olej sezamowy i ocet z białego wina wymieszać mątewką na dressing lub użyć do tego shakera, porządnie wstrząsając. Polać dressingiem pomidorową sałatkę.
Ostudzony crunch sojowy posiekać na niezbyt małe kawałki i posypać nim razem z kiełkami sałatkę pomidorową. Gotową sałatkę od razu podać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 500 g pomidorów (najlepiej różne kolory / gatunki)
- 2 białe cebule
- garść kiełków (np. kiełki cebuli i rzeżucha)
Dressing ponzu:
- 1 łyżka stołowa Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
- 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
- 1 łyżka stołowa octu z białego wina
Crunch sojowy:
- 75 g mieszanki orzechów, migdałów i pestek dyni
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzonego sosu sojowego