Sałatka na ciepło z kurczakiem mirin i dynią

Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas marynowania
25 min Czas gotowania

Prosty przepis na sałatkę z chrupiącej sałaty z pieczoną dynią, pomidorkami koktajlowymi i ogóreczkami. Podawana ze smażonymi kawałkami marynowanego kurczaka, mirinem Kikkoman i sosem sałatkowym z olejem z prażonych nasion sezamu.

Składniki

4 porcj(e/i)
400 g
dyni (np. hokkaido)
4 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka
rozmarynu, posiekanego
świeżo mielony pieprz
 ¼ łyżeczka
tymianku, otartego
400 g
mięsa z piersi lub udka z kurczaka, bez skóry
200 g
pomidorków koktajlowych
2 ½ 
ogóreczki
150 g
mieszanych liści sałat (schłodzonych)
1 łyżeczka
musztardy
5 ½ łyżki
soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję) 1597 kJ  /  380 kcal
16,3 g Tłuszcz
26,9 g Białko
29,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C w opcji grzania góra/dół (180°C z termoobiegiem). Umyj dynię, pokrój miąższ w kostkę o boku 2 cm i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozmarynem, 1 łyżką sosu sojowego, pieprzem i 2 łyżkami mirinu. Włóż dynię w marynacie do naczynia do zapiekania lub wyłóż na mały arkusz papieru do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10–12 minut.

Krok 2

Aby przygotować marynatę, wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, tymianek, pieprz i 3 łyżki mirinu. Wymieszaj kurczaka z marynatą i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 3

Umyj pomidorki i ogórki, pokrój pomidorki na pół, a ogórki w cienkie plasterki lub słupki. Umyj i osusz sałatę. 

Krok 4

Aby przygotować sos sałatkowy, wymieszaj musztardę, olej sezamowy, sok z cytryny, pozostały sos sojowy i pieprz, dopraw mirinem.

Krok 5

Smaż kurczaka przez 5–8 minut na nieprzywierającej patelni do zrumienienia. 

Krok 6

Nałóż sałatkę z dyni, pomidorków, ogórków i kurczaka na ciepło na talerze, spryskaj sosem sałatkowym i podawaj. 

Wskazówka

Zamiast dyni możesz użyć pieczonych kawałków papryki.

Aby uzyskać danie wegetariańskie, zastąp kurczaka pieczonymi stripsami wegańskimi lub tofu.

Udekoruj danie pieczoną dynią lub nasionami słonecznika.

ID przepisu: 1033

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C w opcji grzania góra/dół (180°C z termoobiegiem). Umyj dynię, pokrój miąższ w kostkę o boku 2 cm i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozmarynem, 1 łyżką sosu sojowego, pieprzem i 2 łyżkami mirinu. Włóż dynię w marynacie do naczynia do zapiekania lub wyłóż na mały arkusz papieru do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10–12 minut.

Aby przygotować marynatę, wymieszaj pozostałą oliwę z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, tymianek, pieprz i 3 łyżki mirinu. Wymieszaj kurczaka z marynatą i odstaw na chwilę do lodówki.

Umyj pomidorki i ogórki, pokrój pomidorki na pół, a ogórki w cienkie plasterki lub słupki. Umyj i osusz sałatę. 

Aby przygotować sos sałatkowy, wymieszaj musztardę, olej sezamowy, sok z cytryny, pozostały sos sojowy i pieprz, dopraw mirinem.

Smaż kurczaka przez 5–8 minut na nieprzywierającej patelni do zrumienienia. 

Nałóż sałatkę z dyni, pomidorków, ogórków i kurczaka na ciepło na talerze, spryskaj sosem sałatkowym i podawaj. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.