
Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami

Składniki dla 2 porcja / porcje
- 140 g wybranego makaronu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek bez pestki
- 1⁄2 czerwonej cebuli
- 2 czerwone lub żółte papryki
- 1 mała cukinia
- Garść wybranych kiełków
- Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczk miodu
przygotowanie
Umyj papryki i cukinię, pokrój na paski i plastry. Grilluj na średnim ogniu z obu stron i skrapiaj sosem Ponzu. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij z grilla i odstaw do schłodze- nia. Obierz paprykę ze skórki.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, schłodź. Pokrój pomidorki na połówki, posiekaj drobno cebulę, pokrój oliwki. Wymieszaj dobrze składniki na dressing w shakerze lub słoiku. Przełóż makaron, kiełki i wszystkie warzywa do miski, dobrze wymieszaj, zalej dressingiem i podawaj natychmiast jako dodatek do grillowanych mięs.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 2 porcja / porcje
- 140 g wybranego makaronu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek bez pestki
- 1⁄2 czerwonej cebuli
- 2 czerwone lub żółte papryki
- 1 mała cukinia
- Garść wybranych kiełków
- Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 4 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżeczk miodu