
202 od 481
Sałata z ogórka, rzodkiewek w delikatnym dressingu na bazie sosu sojowego Kikkoman

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- Kilka łyżek sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą, ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki przy użyciu obieraczki. Na mandolinie, lub po prostu ostrym nożem potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.
Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.
Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 ogórki zielone
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 limonka
- 1 mała marchew
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypior
- brązowy cukier
- Kilka łyżek sos sojowy Kikkoman
- olej rzepakowy