
Ryż smażony z jajkiem
Wegetariański stir-fry z ryżem, jajkami i warzywami – klasyczne danie główne lub dodatek

Składniki na 2 porcj(e/i)
- 1 mała czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę
- ½ pęczka drobno posiekanej dymki
- 2 roztrzepane jajka
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
- 200 g ugotowanego, schłodzonego ryżu basmati (lub resztki ryżu z ostatniego posiłku)
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania: *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 drobno pokrojone dymki
- listki z 3 łodyżek kolendry
Przygotowanie:
- Papryczkę chili podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju w woku – a potem ją wyjmij.
- Dodaj marchewkę i cebulę z 1 łyżką oleju do pozostałego ze smażenia tłuszczu i również usmaż. Dodaj cebulę dymkę, podsmaż i wyjmij wszystko z woka.
- Wyczyść lub wytrzyj wok.
- Jajka usmaż w woku na 1 łyżce gorącego oleju. Wyłóż i ponownie oczyść wok.
- Na pozostałym rozgrzanym oleju podsmaż imbir i czosnek. Dodaj ryż i usmaż.
- Dodaj smażone warzywa i znów krótko je podsmaż. Zmieszaj z jajkiem i dopraw wszystko sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.
- Smażony ryż podaj posypany dymką, kolendrą i olejem z chili.
Porada 1: Podawaj z jajkiem sadzonym, chrupiącą smażoną cebulką, atjar (słodko-kwaśne marynowane warzywo), kroepoek (chipsem z krewetek) lub sambal goreng telor (jajkami na ostro) – wedle własnego uznania.
Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Porada 4: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Porada 5: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Porada 6: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Porada 7: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Porada 8: Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 1 mała czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę
- ½ pęczka drobno posiekanej dymki
- 2 roztrzepane jajka
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
- 200 g ugotowanego, schłodzonego ryżu basmati (lub resztki ryżu z ostatniego posiłku)
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania: *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 drobno pokrojone dymki
- listki z 3 łodyżek kolendry