Wyszukiwanie
Filtr
225 od 472

Ryż smażony z jajkiem

Wegetariański stir-fry z ryżem, jajkami i warzywami – klasyczne danie główne lub dodatek

Ryż smażony z jajkiem
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
2233 kJ / 533 kcal
Tłuszcz: 36,5 g
Białko: 12,8 g
Węglowodany: 35,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 1 mała czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • ½ pęczka drobno posiekanej dymki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
  • 200 g ugotowanego, schłodzonego ryżu basmati (lub resztki ryżu z ostatniego posiłku)
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania: *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)

  • 2 drobno pokrojone dymki
  • listki z 3 łodyżek kolendry

Przygotowanie:

  1. Papryczkę chili podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju w woku – a potem ją wyjmij.
     
  2. Dodaj marchewkę i cebulę z 1 łyżką oleju do pozostałego ze smażenia tłuszczu i również usmaż. Dodaj cebulę dymkę, podsmaż i wyjmij wszystko z woka.
     
  3. Wyczyść lub wytrzyj wok.
     
  4. Jajka usmaż w woku na 1 łyżce gorącego oleju. Wyłóż i ponownie oczyść wok.
     
  5. Na pozostałym rozgrzanym oleju podsmaż imbir i czosnek. Dodaj ryż i usmaż.
     
  6. Dodaj smażone warzywa i znów krótko je podsmaż. Zmieszaj z jajkiem i dopraw wszystko sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.
     
  7. Smażony ryż podaj posypany dymką, kolendrą i olejem z chili.

 

Porada 1: Podawaj z jajkiem sadzonym, chrupiącą smażoną cebulką, atjar (słodko-kwaśne marynowane warzywo), kroepoek (chipsem z krewetek) lub sambal goreng telor (jajkami na ostro) – wedle własnego uznania.

Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Porada 4: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Porada 5: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Porada 6: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Porada 7: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Porada 8:  Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
2233 kJ / 533 kcal
Tłuszcz: 36,5 g
Białko: 12,8 g
Węglowodany: 35,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 1 mała czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • ½ pęczka drobno posiekanej dymki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
  • 200 g ugotowanego, schłodzonego ryżu basmati (lub resztki ryżu z ostatniego posiłku)
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania: *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)

  • 2 drobno pokrojone dymki
  • listki z 3 łodyżek kolendry