Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
53 od 202

Ryż do sushi

Ryż
Sushi
Czas przygotowania: 1 godz

Składniki dla 2 porcji

  • 150 g ryżu o okrągłych ziarnach
  • 230 ml wody

Na marynatę do ryżu:

przygotowanie

Do przygotowania wszelkiego rodzaju sushi niezbędny jest odpowiedni ryż do sushi (np. Yume Nishiki Super Premium Short Grain Rice), który można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub w sklepach z azjatycką żywnością.

Cechą wyróżniającą ryż do sushi są małe okrągłe ziarenka. Inne gatunki ryżu raczej nie zdadzą egzaminu, gdyż <s></s>nie są wystarczająco kleiste.

Przygotowanie ryżu:

Jeden kawałek sushi (nigiri-zushi) składa się z ok. 20 g ugotowanego ryżu <s></s>i dodatków. Dla dwóch osób przyjąć należy ok. 18 kawałków sushi, jeżeli danie ma stanowić główny posiłek. Podana ilość odpowiada ok. 350 g ugotowanego ryżu.

Najpierw wsyp do garnka 150 g nieugotowanego ryżu, wlej zimną wodę, tak aby przykryła ryż, a następnie umyj go, mieszając dłonią. Czynność powtarzaj do momentu, aż woda stanie się prawie <s></s>przejrzysta. Wówczas należy ją wylać i całkowicie odcedzić ryż.

Do gotowania wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw ryż w zimnej wodzie na 20 minut. Ryż zaczyna pęcznieć, dzięki czemu ziarna nie będą pękać podczas gotowania.

Zagotuj ryż do momentu pojawienia się pary pod pokrywką. Następnie gotuj ryż na małym ogniu <s></s>przez ok. 20 minut, aby wygotować cały płyn. Ważne, aby przez cały czas gotowania ryżu możliwie jak najmniej uchylać pokrywkę. Na koniec zdejmij garnek z kuchenki i nie zdejmując pokrywki pozostaw go <s></s>na kolejne 10 minut.

Marynata do ryżu:

Na 350 g ryżu najłatwiej jest wymieszać bezpośrednio z ryżem 3 łyżki stołowe przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman.

Inna możliwość: 2 łyżki stołowe octu ryżowego lub białego octu balsamicznego, 15 g cukru i 2 g soli podgrzewaj, aż cukier i sól rozpuszczą się w occie. Pozostaw całość do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z ryżem.

I pyszny ryż do sushi jest gotowy!

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

  • 150 g ryżu o okrągłych ziarnach
  • 230 ml wody

Na marynatę do ryżu: