Ryba smażona w sosie słodko-kwaśnym

Czas ogółem 90 min
20 min Czas przygotowania
60 min Czas marynowania
10 min Czas gotowania

Kawałki dorsza usmażonego na złotobrązowo w pikantnej marynacie z mirinu, w prostym, ale pysznym sosie słodko-kwaśnym.

Składniki

4 porcj(e/i)
280 g
fileta z dorsza (fileta z białej ryby)

Na marynatę do dorsza

Na sos słodko-kwaśny

100 ml
octu
1 łyżeczka
soli
 ½ 
cebuli
 ½ 
marchewki
 ¼ 
czerwonej papryki
chili (dowolnie: suszone lub świeże papryczki chili)
trochę mąki do obtoczenia
tłuszcz lub olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) 874 kJ  /  208 kcal
10,5 g Tłuszcz
12,9 g Białko
14,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Osusz dorsza i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Wymieszaj w misce mirin i sos sojowy, krótko zamarynuj rybę w płynie. 

Krok 2

Wymieszaj wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego. 

Krok 3

Przekrój cebulę i pokrój w cieniutkie piórka. Obierz marchewką, umyj razem z papryką i pokrój je w paski o długości 5 cm. Umyj i drobno posiekaj chili.

Krok 4

Dodaj wszystkie warzywa do sosu słodko-kwaśnego. 

Krok 5

Wyjmij dorsza z marynaty, osusz i obtocz w niewielkiej ilości mąki. 

Krok 6

Smaż dorsza na patelni w głębokim tłuszczu lub oleju o temperaturze 180°C przez około 3 minuty, dokładnie odsącz i dodaj dorsza do sosu słodko-kwaśnego. Odstaw przynajmniej na godzinę i podawaj.

Wskazówka

Danie smakuje przepysznie już po kilku godzinach, ale najlepiej podawać je po całym dniu, tak by ryba „przeszła” sosem.

ID przepisu: 1032

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Osusz dorsza i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Wymieszaj w misce mirin i sos sojowy, krótko zamarynuj rybę w płynie. 

Wymieszaj wszystkie składniki sosu słodko-kwaśnego. 

Przekrój cebulę i pokrój w cieniutkie piórka. Obierz marchewką, umyj razem z papryką i pokrój je w paski o długości 5 cm. Umyj i drobno posiekaj chili.

Dodaj wszystkie warzywa do sosu słodko-kwaśnego. 

Wyjmij dorsza z marynaty, osusz i obtocz w niewielkiej ilości mąki. 

Smaż dorsza na patelni w głębokim tłuszczu lub oleju o temperaturze 180°C przez około 3 minuty, dokładnie odsącz i dodaj dorsza do sosu słodko-kwaśnego. Odstaw przynajmniej na godzinę i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.