Rozgrzewająca zupa z krewetkami i makaronem ryżowym

5 1 Oceny
Czas ogółem 25 min
25 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
750 ml
bulionu
3 plasterki
imbiru
3 
duże ząbki czosnku
1 łyżka
oliwy
250 ml
wody
3 cm
papryczki chilli
500 ml
passaty pomidorowej
140 g
mleczka kokosowego (stała część)

Dodatkowo:

320 g
krewetek
1 
duży ząbek czosnku
80 g
pora
2 łyżeczki
masła
1 łyżka
oliwy
150 g
makaronu ryżowego
Wartości odżywcze (na porcję) 1859 kJ  /  444 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obieramy, przekładamy do szklanej miski, dodajemy Ponzu i marynujemy w lodówce min. 20 minut.

Krok 2

Imbir i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie przez ok. 1 minutę. Dodajemy bulion, wodę, passatę oraz Ponzu. Gotujemy kilka minut.

Krok 3

Dodajemy pokrojoną w plastry papryczkę chilli i mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut.

Krok 4

W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5

Pora kroimy w plastry i krótko podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Doprawiamy solą.

Krok 6

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku i krewetki. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Krok 7

Zupę podajemy z makaronem ryżowym, krewetkami oraz porem.

ID przepisu: 969

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Krewetki obieramy, przekładamy do szklanej miski, dodajemy Ponzu i marynujemy w lodówce min. 20 minut.

Imbir i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie przez ok. 1 minutę. Dodajemy bulion, wodę, passatę oraz Ponzu. Gotujemy kilka minut.

Dodajemy pokrojoną w plastry papryczkę chilli i mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut.

W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pora kroimy w plastry i krótko podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Doprawiamy solą.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku i krewetki. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Zupę podajemy z makaronem ryżowym, krewetkami oraz porem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.