Rolka z wędzonym łososiem i awokado (uramaki)

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Przepis i składniki na sushi uramaki z łososiem wędzonym i awokado.

Składniki

8 porcj(e/i)
5 
małych plasterków awokado
5 
małych ogórków konserwowych (lub korniszonków)
1 
arkusz nori
200 g
ugotowanego ryżu do sushi*
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
2 łyżeczki
serka kremowego
150 g
wędzonego łososia

Do dekoracji:

2 łyżeczki
kawioru z dzikiego łososia
1 ½ 
rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
Kilka gałązek koperku

Do podania:

marynowany imbir
pasta wasabi
Wartości odżywcze (na porcję) 456 kJ  /  109 kcal
5,2 g Tłuszcz
5,5 g Białko
9,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój awokado i ogóreczki w paski.

Krok 2

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Krok 3

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Krok 4

Całkowicie odwróć.

Krok 5

Rozsmaruj pastę wasabi i serek kremowy wzdłuż środka.

Krok 6

Rozłóż paski awokado i ogóreczka wzdłuż na wierzchu.

Krok 7

Zwiń rolkę.

Krok 8

Połóż na wierzchu paski łososia.

Krok 9

Zawiń w folię spożywczą i uformuj matą do sushi.

Krok 10

Ostrożnie usuń folię spożywczą i pokrój rolkę na 8 równych kawałków.

Krok 11

Udekoruj kawiorem z dzikiego łososia, plasterkami rzodkiewki, koperkiem, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

  • 100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 942

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój awokado i ogóreczki w paski.

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Rozsmaruj pastę wasabi i serek kremowy wzdłuż środka.

Rozłóż paski awokado i ogóreczka wzdłuż na wierzchu.

Zwiń rolkę.

Połóż na wierzchu paski łososia.

Zawiń w folię spożywczą i uformuj matą do sushi.

Ostrożnie usuń folię spożywczą i pokrój rolkę na 8 równych kawałków.

Udekoruj kawiorem z dzikiego łososia, plasterkami rzodkiewki, koperkiem, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.