Wyszukiwanie
Filtr
Roladki ryżowe z kurczakiem i porem
Bookmark
8 od 15

Roladki ryżowe z kurczakiem i porem

Roladki ryżowe z kurczakiem i porem
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
454 kJ / 108 kcal
Tłuszcz: 6.3 g
Białko: 23.1 g
Węglowodany: 79.5 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 300 g japońskiego ryżu do sushi
  • 4 arkusze nori
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 pory (biała część), pokrojone w plasterki
  • 2 piersi kurczaka bez skóry, cienko pokrojone
  • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 6 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
  • 1 marchewka, obrana i starta
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 1 garść świeżych liści szpinaku

przygotowanie

Umyć ryż, aż woda zrobi się przezroczysta. Wsypać ryż do garnka o grubym dnie i zalać 330 ml wody. Zagotować i przykryć garnek pokrywką. Gdy woda zacznie się intensywnie gotować, zmniejszyć temperaturę na najniższy poziom i gotować ryż na wolnym ogniu przez 12 minut. Nie zdejmując pokrywki, wyłączyć kuchenkę i pozostawić ryż na 10 minut, aby naciągnął. Zdjąć pokrywkę i rozluźnić ryż widelcem.

W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzać olej w na dużej patelni, dodać por i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać kurczaka. Kontynuować smażenie przez 3-4 minuty, dodać czosnek i sos Kikkoman barbecue teriyaki z miodem. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos będzie gorący. Dodać startą na wiórki marchewkę.

Ryż rozłożyć na arkuszach nori. Na jednej połowie nori ułożyć szpinak oraz mieszankę kurczaka z porem. Posypać sezamem. Składając drugą część arkusza nori, przykryć całość i powstałą w ten sposób „kanapkę” pokroić na 4 kawałki. Na koniec zwinąć kawałki w ruloniki i voilà!

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
454 kJ / 108 kcal
Tłuszcz: 6.3 g
Białko: 23.1 g
Węglowodany: 79.5 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 300 g japońskiego ryżu do sushi
  • 4 arkusze nori
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 pory (biała część), pokrojone w plasterki
  • 2 piersi kurczaka bez skóry, cienko pokrojone
  • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 6 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
  • 1 marchewka, obrana i starta
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • 1 garść świeżych liści szpinaku