
Roladki ryżowe z kurczakiem i porem

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 300 g japońskiego ryżu do sushi
- 4 arkusze nori
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 2 pory (biała część), pokrojone w plasterki
- 2 piersi kurczaka bez skóry, cienko pokrojone
- 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
- 6 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
- 1 marchewka, obrana i starta
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- 1 garść świeżych liści szpinaku
przygotowanie
Umyć ryż, aż woda zrobi się przezroczysta. Wsypać ryż do garnka o grubym dnie i zalać 330 ml wody. Zagotować i przykryć garnek pokrywką. Gdy woda zacznie się intensywnie gotować, zmniejszyć temperaturę na najniższy poziom i gotować ryż na wolnym ogniu przez 12 minut. Nie zdejmując pokrywki, wyłączyć kuchenkę i pozostawić ryż na 10 minut, aby naciągnął. Zdjąć pokrywkę i rozluźnić ryż widelcem.
W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzać olej w na dużej patelni, dodać por i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać kurczaka. Kontynuować smażenie przez 3-4 minuty, dodać czosnek i sos Kikkoman barbecue teriyaki z miodem. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos będzie gorący. Dodać startą na wiórki marchewkę.
Ryż rozłożyć na arkuszach nori. Na jednej połowie nori ułożyć szpinak oraz mieszankę kurczaka z porem. Posypać sezamem. Składając drugą część arkusza nori, przykryć całość i powstałą w ten sposób „kanapkę” pokroić na 4 kawałki. Na koniec zwinąć kawałki w ruloniki i voilà!
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 300 g japońskiego ryżu do sushi
- 4 arkusze nori
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 2 pory (biała część), pokrojone w plasterki
- 2 piersi kurczaka bez skóry, cienko pokrojone
- 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
- 6 łyżeczek sosu Kikkoman barbecue teriyaki z miodem
- 1 marchewka, obrana i starta
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- 1 garść świeżych liści szpinaku