Risotto z cukinią
Wyszukiwanie
Filtr
Risotto z cukinią
Bookmark
129 od 328

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią
Czas przygotowania: 35 min.
1782 kJ / 426 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Ciasto:

  • 50 g masła
  • 250 g ryżu arborio
  • 300 g żółtej cukinii
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 70 g startego sera parmezan
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu

przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Dodajemy pokrojoną w 1 cm kawałki cukinię oraz ryż i ciągle mieszając, podsmażamy, aż ten stanie się przezroczysty.
     
  2. Zalewamy winem i mieszamy, aż wyparuje. Następnie stopniowo dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 20 minut.
     
  3. Na koniec dodajemy starty parmezan, natkę pietruszki, przyprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem, mieszamy i od razu podajemy.

Produkty stosowane w tym przepisie

Czas przygotowania: 35 min.
1782 kJ / 426 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Ciasto:

  • 50 g masła
  • 250 g ryżu arborio
  • 300 g żółtej cukinii
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 70 g startego sera parmezan
  • 20 g naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (1 łyżka)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu