Ramen z szynką i marynowanym jajkiem

Czas ogółem 200 min
80 min Czas przygotowania
120 min Czas gotowania

Z tym prostym przepisem przygotujesz pyszny ramen z wieprzowiną i makaronem. Tradycyjnie japoński, a jednak domowy!

Składniki

4 porcj(e/i)

Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):

3 
suszone pomidory
4 ½ kawałki
suszonych grzybów (np. borowiki albo shiitake)
1 
ząbek czosnku
1 
mały kawałek pora (ok. 3 cm)
1 
mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
1 łyżka
bulionu mięsnego
4 łyżki
cukru
1 szczypta
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Na marynowane jajka:

2 
jajka
2 łyżki
bulionu drobiowego
1 łyżka
cukru

Na zupę ramen:

200 g
makaronu ramen
16 łyżki
bazy do ramenu
1,4 l
ulubionego gorącego bulionu (np. drobiowego, wołowego, warzywnego, rybnego)
1 
dymka
120 g
ulubionej szynki (pokrojonej)
4 łyżki
pieczonej cebuli
8 
małych kawałków wodorostów nori
Świeżo zmielony biały pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 1640 kJ  /  387 kcal
10 g Tłuszcz
23,8 g Białko
50 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj bazę do ramenu. Zmieszaj sos sojowy, suszone pomidory i grzyby.  Zostaw na noc.

Krok 2

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj pora i pokrój w krążki.

Krok 3

Obierz imbir, pokrój w plasterki. Zagotuj z czosnkiem, porem, bulionem mięsnym, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.

Krok 4

Bazę do ramenu zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Przelej przez drobne sito.

Krok 5

Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj i obierz jajka. Zagotuj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Przelej do woreczka do mrożenia razem z jajkami. Usuń nadmiar powietrza z woreczka i marynuj przez 1-2 godziny.

Krok 6

Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu do czterech misek Donburi. Wlej 350 ml gorącego bulionu do każdej miski. Odcedź makaron i dodaj do zupy.

Krok 7

Pokrój dymkę w krążki i umyj. Przekrój jajka na połowy. Do zupy dodaj szynkę, marynowane jajka i pieczoną cebulę. Udekoruj dymką i wodorostami nori. Oprósz pieprzem i podawaj.

Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

ID przepisu: 128

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj bazę do ramenu. Zmieszaj sos sojowy, suszone pomidory i grzyby.  Zostaw na noc.

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj pora i pokrój w krążki.

Obierz imbir, pokrój w plasterki. Zagotuj z czosnkiem, porem, bulionem mięsnym, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.

Bazę do ramenu zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Przelej przez drobne sito.

Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj i obierz jajka. Zagotuj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Przelej do woreczka do mrożenia razem z jajkami. Usuń nadmiar powietrza z woreczka i marynuj przez 1-2 godziny.

Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu do czterech misek Donburi. Wlej 350 ml gorącego bulionu do każdej miski. Odcedź makaron i dodaj do zupy.

Pokrój dymkę w krążki i umyj. Przekrój jajka na połowy. Do zupy dodaj szynkę, marynowane jajka i pieczoną cebulę. Udekoruj dymką i wodorostami nori. Oprósz pieprzem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.