Wyszukiwanie
Filtr
Puszyste brownies z czekoladą i sosem sojowo-karmelowym
Bookmark
17 od 317

Puszyste brownies z czekoladą i sosem sojowo-karmelowym

Puszyste brownies z czekoladą i sosem sojowo-karmelowym
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
1206 kJ / 288 kcal

Składniki dla 20 porcja / porcje

Ciastka czekoladowe (brownies)

  • 200 g masła
  • 100 g rozdrobnionej czekolady półgorzkiej
  • 100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej
  • 80 g mąki
  • 40 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 80 g drobnego cukru

Sos sojowo-karmelowy:

przygotowanie

Roztopić masło. Włożyć czekoladę do miski i zmieszać z gorącym roztopionym masłem. Pozostawić na kilka minut do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić ciepło.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Cukier i jajka rozetrzeć do uzyskania lekkiej, jasnej i kremowej masy. Dodać czekoladę, masło i wymieszać. Mąkę z kakao i cynamonem przesiać na masę i ostrożnie wymieszać.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i wygładzić szpatułką. Piec w piekarniku ok. 25 minut, a następnie skontrolować konsystencję ciasta: delikatnie potrząsając formą, sprawdzić, czy ciasto na środku zachowuje sztywność. Jeśli nie, kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut, powtarzając proces do momentu, aż ciasto będzie sztywne, a na wierzchu i po bokach utworzy się cienka skórka. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić w kwadraty.

W czasie gdy ciasto stygnie podgrzać w garnku mleko razem ze śmietaną, lekko je zagotowując. W drugim garnku podgrzać drobny cukier oraz wodę i gotować na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększyć temperaturę. Nie mieszać, aby uniknąć krystalizacji. Gdy cukier uzyska złocisty kolor bursztynu, należy szybko zagotować śmietanę z mlekiem i – nie przestając mieszać – ostrożnie wlać do cukru, ponieważ karmel może się nagle spienić. Zdjąć karmel z ognia, dodać sos sojowy i wymieszać. Aby uzyskać kremową konsystencję, polewa powinna nieco ostygnąć.

Przed podaniem polać ciastka kilkoma łyżkami ciepłego, sojowo-karmelowego sosu. Wybornie smakuje w duecie z kulką lodów waniliowych, karmelowych, miodowych lub pralinowych.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
1206 kJ / 288 kcal

Składniki dla 20 porcja / porcje

Ciastka czekoladowe (brownies)

  • 200 g masła
  • 100 g rozdrobnionej czekolady półgorzkiej
  • 100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej
  • 80 g mąki
  • 40 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 80 g drobnego cukru

Sos sojowo-karmelowy: