
Puszyste brownies z czekoladą i sosem sojowo-karmelowym

Składniki dla 20 porcja / porcje
Ciastka czekoladowe (brownies)
- 200 g masła
- 100 g rozdrobnionej czekolady półgorzkiej
- 100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej
- 80 g mąki
- 40 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 80 g drobnego cukru
Sos sojowo-karmelowy:
- 300 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- 150 ml mleka pełnego
- 150 ml śmietany
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
przygotowanie
Roztopić masło. Włożyć czekoladę do miski i zmieszać z gorącym roztopionym masłem. Pozostawić na kilka minut do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić ciepło.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Cukier i jajka rozetrzeć do uzyskania lekkiej, jasnej i kremowej masy. Dodać czekoladę, masło i wymieszać. Mąkę z kakao i cynamonem przesiać na masę i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, lekko posmarowanym tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i wygładzić szpatułką. Piec w piekarniku ok. 25 minut, a następnie skontrolować konsystencję ciasta: delikatnie potrząsając formą, sprawdzić, czy ciasto na środku zachowuje sztywność. Jeśli nie, kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut, powtarzając proces do momentu, aż ciasto będzie sztywne, a na wierzchu i po bokach utworzy się cienka skórka. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie pokroić w kwadraty.
W czasie gdy ciasto stygnie podgrzać w garnku mleko razem ze śmietaną, lekko je zagotowując. W drugim garnku podgrzać drobny cukier oraz wodę i gotować na średnim ogniu. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększyć temperaturę. Nie mieszać, aby uniknąć krystalizacji. Gdy cukier uzyska złocisty kolor bursztynu, należy szybko zagotować śmietanę z mlekiem i – nie przestając mieszać – ostrożnie wlać do cukru, ponieważ karmel może się nagle spienić. Zdjąć karmel z ognia, dodać sos sojowy i wymieszać. Aby uzyskać kremową konsystencję, polewa powinna nieco ostygnąć.
Przed podaniem polać ciastka kilkoma łyżkami ciepłego, sojowo-karmelowego sosu. Wybornie smakuje w duecie z kulką lodów waniliowych, karmelowych, miodowych lub pralinowych.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 20 porcja / porcje
Ciastka czekoladowe (brownies)
- 200 g masła
- 100 g rozdrobnionej czekolady półgorzkiej
- 100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej
- 80 g mąki
- 40 g kakao w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 80 g drobnego cukru
Sos sojowo-karmelowy:
- 300 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- 150 ml mleka pełnego
- 150 ml śmietany
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman