
43 od 472
Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem
Czemu jeść pudding na deser, skoro można go zjeść na śniadanie? Ta słodka przekąska z borówkami nastroi cię pozytywnie na cały dzień!

Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
2615 kJ / 625 kcal
Tłuszcz:
19,5 g
Białko:
19,3 g
Węglowodany:
100,2 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka migdałowego
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- ¼ łyżeczki oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
- ½ szklanki borówek
Daktylowy karmel:
- 120 g świeżych daktyli bez pestek
- 50 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła orzechowego
- ½ łyżeczki kakao
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190°C.
- Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
- Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
- Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym.
- Pudding podawaj z karmelem daktylowym.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
2615 kJ / 625 kcal
Tłuszcz:
19,5 g
Białko:
19,3 g
Węglowodany:
100,2 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka migdałowego
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- ¼ łyżeczki oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
- ½ szklanki borówek
Daktylowy karmel:
- 120 g świeżych daktyli bez pestek
- 50 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła orzechowego
- ½ łyżeczki kakao
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman