Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem

Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Czemu jeść pudding na deser, skoro można go zjeść na śniadanie? Ta słodka przekąska z borówkami nastroi cię pozytywnie na cały dzień!

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
płatków owsianych górskich
200 ml
mleka migdałowego
2 
jajka
1 łyżka
miodu
 ¼ łyżeczka
oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
 ½ szklanka
borówek

Daktylowy karmel:

120 g
świeżych daktyli bez pestek
50 ml
gorącej wody
1 łyżka
masła orzechowego
 ½ łyżeczka
kakao
Wartości odżywcze (na porcję) 2615 kJ  /  625 kcal
19,5 g Tłuszcz
19,3 g Białko
100,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Krok 2

Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.

Krok 3

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

Krok 4

Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Krok 5

Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym. 

Krok 6

Pudding podawaj z karmelem daktylowym.

ID przepisu: 1095

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym. 

Pudding podawaj z karmelem daktylowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.