Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem
Wyszukiwanie
Filtr
Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem
Bookmark
43 od 472

Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem

Czemu jeść pudding na deser, skoro można go zjeść na śniadanie? Ta słodka przekąska z borówkami nastroi cię pozytywnie na cały dzień!

Pudding owsiany z borówkami i daktylowym karmelem
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
2615 kJ / 625 kcal
Tłuszcz: 19,5 g
Białko: 19,3 g
Węglowodany: 100,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
  • ½ szklanki borówek

Daktylowy karmel:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  2. Mleko migdałowe podgrzej w rondelku. Zalej płatki owsiane i odstaw na około 5-7 minut.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka zmieszaj z miodem, białka ubij na sztywno. Wymieszaj płatki owsiane z żółtkami. Dodaj ubite białka i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
  4. Naczynie żaroodporne o średnicy 18 cm natłuść olejem i przelej do niego masę. Na wierzchu ułóż borówki. Możesz też użyć innych świeżych lub mrożonych owoców albo konfitur. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
  5. Przygotuj karmel. Kakao wymieszaj w gorącej wodzie. Zalej daktyle i odstaw na 5 minut. Za pomocą blendera zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym i sosem sojowym. 
  6. Pudding podawaj z karmelem daktylowym.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
2615 kJ / 625 kcal
Tłuszcz: 19,5 g
Białko: 19,3 g
Węglowodany: 100,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki oleju rzepakowego do natłuszczenia formy
  • ½ szklanki borówek

Daktylowy karmel: