Pstrąg z grilla w cytrynowej marynacie Ponzu

Czas ogółem 70 min
20 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania
20 min Czas gotowania

Pstrąga łatwo zgrillować w całości, dlatego ten przepis też będzie łatwy: zamarynuj rybę w sosie Ponzu i podawaj z kremowym sosem z pieczonych cytryn. Po prostu letnia cytrusowa uczta!

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
średniej wielkości pstrągi
2 
ząbki czosnku
1 pęczek
cebuli dymki
2 
cm kawałek imbiru

Sos

2 
cytryny
1 łyżeczka
miodu
 ½ 
główki czosnku
pieprz do smaku
250 ml
oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję) 7700 kJ  /  1925 kcal
130 g Tłuszcz
162 g Białko
21 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pstrąga umyj i oczyść z łusek. Natnij w poprzek, aby marynata mogła dostać się do środka.

Krok 2

Dymkę posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce. 

Krok 3

Ryby posyp posiekaną dymką, czosnkiem oraz imbirem. Całość polej sosem Ponzu i odstaw do zamarynowania.

Krok 4

Czosnek grilluj w całości (ok. 20-30 min.), aż stanie się miękki i aromatyczny. Cytryny przekrój na połowy.

Krok 5

Grilluj pstrąga na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 min. z każdej strony. Od czasu do czasu smaruj rybę resztą marynaty. Ułóż na ruszcie cytryny i grilluj, aż zmiękną i się zrumienią.

Krok 6

Odstaw zgrillowaną rybę.

Krok 7

Wyciśnij sok z pieczonych cytryn do miski. Dodaj oliwę, miód oraz przeciśnięty przez praskę pieczony czosnek. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. 

Krok 8

Podawaj pstrąga z posiekaną dymką i sosem.

ID przepisu: 1116

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pstrąga umyj i oczyść z łusek. Natnij w poprzek, aby marynata mogła dostać się do środka.

Dymkę posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce. 

Ryby posyp posiekaną dymką, czosnkiem oraz imbirem. Całość polej sosem Ponzu i odstaw do zamarynowania.

Czosnek grilluj w całości (ok. 20-30 min.), aż stanie się miękki i aromatyczny. Cytryny przekrój na połowy.

Grilluj pstrąga na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 min. z każdej strony. Od czasu do czasu smaruj rybę resztą marynaty. Ułóż na ruszcie cytryny i grilluj, aż zmiękną i się zrumienią.

Odstaw zgrillowaną rybę.

Wyciśnij sok z pieczonych cytryn do miski. Dodaj oliwę, miód oraz przeciśnięty przez praskę pieczony czosnek. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. 

Podawaj pstrąga z posiekaną dymką i sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.