Przystawka z grillowanych warzyw z cytrynowym sosem sojowym

Czas ogółem 25 min
20 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Pyszna przystawka na zimno w stylu włoskim z kolorowych warzyw grillowanych z aromatyczną owocową nutą cytryny i mirinu.

Składniki

4 porcj(e/i)
 ½ 
bakłażana
1 
cukinia
3 
czerwone papryki

Na cytrynowy sos sojowy

2 łyżki
soku z cytryny

Na oliwę ziołowo-czosnkową

1 
ząbek czosnku
1 
gałązka tymianku
1 
gałązka rozmarynu
6 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin
Wartości odżywcze (na porcję) 779 kJ  /  186 kcal
15,1 g Tłuszcz
2,4 g Białko
8,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj wszystkie składniki cytrynowego sosu sojowego. 

Krok 2

Aby przygotować oliwę ziołowo-czosnkową, obierz i rozgnieć czosnek. Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj i podgrzewaj w rondelku na wolnym ogniu z czosnkiem i oliwą.

Krok 3

Umyj i oczyść bakłażana i cukinię i pokrój je w plastry o grubości ok. ½ cm. Przekrój papryki na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w szerokie paski.

Krok 4

Posmaruj warzywa oliwą ziołowo-czosnkową i smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej, raz po raz obracając, przez ok. 5 minut. Ostrożnie obierz papryki ze skórki.

Krok 5

Umieść wszystkie warzywa w misce i polej je cytrynowym sosem sojowym.

Krok 6

Rozłóż warzywa na talerzach, spryskaj je pozostałą oliwą ziołowo-czosnkową i podawaj w temperaturze pokojowej.

Wskazówka

 

Lepiej użyj patelni grillowej, aby uzyskać ciemniejsze linie.

Natychmiast włóż grillowane papryki do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut (nie dłużej). W ten sposób skórka bardzo łatwo zejdzie.

Udekoruj danie świeżym rozmarynem i plasterkami cytryny.

 

ID przepisu: 1031

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj wszystkie składniki cytrynowego sosu sojowego. 

Aby przygotować oliwę ziołowo-czosnkową, obierz i rozgnieć czosnek. Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj i podgrzewaj w rondelku na wolnym ogniu z czosnkiem i oliwą.

Umyj i oczyść bakłażana i cukinię i pokrój je w plastry o grubości ok. ½ cm. Przekrój papryki na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w szerokie paski.

Posmaruj warzywa oliwą ziołowo-czosnkową i smaż na rozgrzanej patelni lub patelni grillowej, raz po raz obracając, przez ok. 5 minut. Ostrożnie obierz papryki ze skórki.

Umieść wszystkie warzywa w misce i polej je cytrynowym sosem sojowym.

Rozłóż warzywa na talerzach, spryskaj je pozostałą oliwą ziołowo-czosnkową i podawaj w temperaturze pokojowej.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.