
Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 kawałek masła
- 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
- 1 mała cykoria, drobno pokrojona
- 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
- 2 awokado w plastrach
Przygotowanie:
Łyżeczkę oliwy i masło rozgrzać na patelni na małym ogniu. Dodać plasterki cebuli oraz cukier i dusić przez 30 minut w niskiej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. Przyprawić solą i pieprzem.
W czasie gdy cebula się dusi, wymieszać mielone mięso z pietruszką i tymiankiem, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować 4 burgery. Gotową cebulę wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Patelnię wytrzeć papierem kuchennym i rozgrzać w niej pozostałą oliwę. Smażyć burgery przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Co chwilę podlewać mięso sosem z patelni.
Garść cykorii rozłożyć na spodniej części bułki, położyć na niej usmażone mięso i skropić łyżeczką ciepłego sosu. Równomiernie rozdzielić cebulę na wszystkie cztery burgery, następnie ułożyć na niej plastry awokado i całość przykryć górną połówką bułki.
Przygotowanie na grillu
Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 kawałek masła
- 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
- 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
- 1 mała cykoria, drobno pokrojona
- 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
- 2 awokado w plastrach