Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą
Wyszukiwanie
Filtr
2 od 14

Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą

Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
3356 kJ / 802 kcal
Tłuszcz: 46.2 g
Białko: 35.9 g
Węglowodany: 59.8 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 kawałek masła
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 1 mała cykoria, drobno pokrojona
  • 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 2 awokado w plastrach

Przygotowanie:

Łyżeczkę oliwy i masło rozgrzać na patelni na małym ogniu. Dodać plasterki cebuli oraz cukier i dusić przez 30 minut w niskiej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. Przyprawić solą i pieprzem.

W czasie gdy cebula się dusi, wymieszać mielone mięso z pietruszką i tymiankiem, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować 4 burgery. Gotową cebulę wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Patelnię wytrzeć papierem kuchennym i rozgrzać w niej pozostałą oliwę. Smażyć burgery przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Co chwilę podlewać mięso sosem z patelni.

Garść cykorii rozłożyć na spodniej części bułki, położyć na niej usmażone mięso i skropić łyżeczką ciepłego sosu. Równomiernie rozdzielić cebulę na wszystkie cztery burgery, następnie ułożyć na niej plastry awokado i całość przykryć górną połówką bułki.

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut.  

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
3356 kJ / 802 kcal
Tłuszcz: 46.2 g
Białko: 35.9 g
Węglowodany: 59.8 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 kawałek masła
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 1 mała cykoria, drobno pokrojona
  • 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 2 awokado w plastrach