Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
213 od 228

Przepyszne burgery wołowe z karmelizowaną czerwoną cebulą

Czas przygotowania: 40 min.
Kalorie (na porcję): 802 kJ / 192 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 kawałek masła
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 1 mała cykoria, drobno pokrojona
  • 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 2 awokado w plastrach

przygotowanie

Łyżeczkę oliwy i masło rozgrzać na patelni na małym ogniu. Dodać plasterki cebuli oraz cukier i dusić przez 30 minut w niskiej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. Przyprawić solą i pieprzem.

W czasie gdy cebula się dusi, wymieszać mielone mięso z pietruszką i tymiankiem, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować 4 burgery. Gotową cebulę wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Patelnię wytrzeć papierem kuchennym i rozgrzać w niej pozostałą oliwę. Smażyć burgery przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem i kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut. Co chwilę podlewać mięso sosem z patelni.

Garść cykorii rozłożyć na spodniej części bułki, położyć na niej usmażone mięso i skropić łyżeczką ciepłego sosu. Równomiernie rozdzielić cebulę na wszystkie cztery burgery, następnie ułożyć na niej plastry awokado i całość przykryć górną połówką bułki.

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut.  

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 kawałek masła
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • 8 łyżeczek Sosu Kikkoman Teriyaki z Prażonym Czosnkiem
  • 1 mała cykoria, drobno pokrojona
  • 4 bułki brioche do burgerów, przekrojone na pół i podpieczone
  • 2 awokado w plastrach