Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
155 od 172

Przegrzebki z puszystym puree z kalafiora

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1549 kJ / 370 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 12 świeżych przegrzebków
  • 500 g kalafiora
  • 100 g brokułów
  • 100 mlśmietany
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
  • 1  limonka
  • Olej do smażenia

przygotowanie

Przegrzebki włożyć do płaskiej miski, dodać 3 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange i marynować przez 30 minut. Od czasu do czasu przemieszać i obrócić na drugą stronę. 

Rozdzielić pojedyncze różyczki brokułów i blanszować we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Potem natychmiast odcedzić.

Kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić iwłożyć do miski, dodać śmietanę i 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Orange, zblendować.. Wymieszać z różyczkami brokuła i przelożyć do rondla, gotować na słabym ogniu. 

Rozgrzać olej na patelni i na silnym ogniu smażyć przegrzebki po 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerze. Na rozgrzaną patelnię wlać marynatę, zagotować i zredukować do nieco gęstszej konsystencji. Przegrzebki polać marynatą, posypać startą skórką z limonki i podawać z kalafiorowym puree.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 12 świeżych przegrzebków
  • 500 g kalafiora
  • 100 g brokułów
  • 100 mlśmietany
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Orange
  • 1  limonka
  • Olej do smażenia