Wyszukiwanie
Filtr
Przegrzebki z chili
Bookmark
2 od 259

Przegrzebki z chili

Kalorie (na porcję): 440 kJ / 105 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 12 szt. przegrzebki
  • 1 szt. cebula dymka
  • 120 g szpinak
  • 10 ml olej roślinny
  • 20 g masło
  • Pieprz szczypta
  • 4 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • ½ łyżeczki shichimi (siedem przypraw) lub chili
  • Włókna chilli kilka

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

przygotowanie

Posiekaj cebulę na bardzo cienkie krążki, dokładnie opłucz wodą i usuń wilgoć.

Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i przez chwilę podsmażaj szpinak na dużym ogniu. Dodaj masło i dopraw pieprzem.

Wlej do miski Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy o obniżonej zawartości soli i dokładnie wymieszaj z shichimi lub chili.

Rozgrzej olej na patelni i smaż przegrzebki z obu stron, aż będą średnio wysmażone. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sos sojowy z chili, i smaż ponownie potrząsając patelnią tak, żeby przegrzebki pokryły się sosem ze wszystkich stron.

Podawaj na gorąco, na smażonym szpinaku, skropione resztą sosu i przybrane szczypiorkiem i włóknami chili.

Wskazówka: W wersji bezglutenowej użyj naszego Kikkoman Naturalnie Warzonego Bezglutenowego Sosu Sojowego Tamari.

Alergeny: mięczaki, mleko, soja, pszenica

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 12 szt. przegrzebki
  • 1 szt. cebula dymka
  • 120 g szpinak
  • 10 ml olej roślinny
  • 20 g masło
  • Pieprz szczypta
  • 4 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • ½ łyżeczki shichimi (siedem przypraw) lub chili
  • Włókna chilli kilka

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.