
180 od 370
Przegrzebki z carpaccio z buraków i mozzarelli
Marynata Teriyaki
Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
Dania główne
Owoce morza
Ziemniaki
Boże Narodzenie
Zima

Całkowity czas
25 min.
Czas przygotowania:
25 min.
1488 kJ / 355 kcal
Tłuszcz:
22.9 g
Białko:
19.7 g
Węglowodany:
16.9 g
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 8 przegrzebków
- 4 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 2 sery mozzarella (ok.125 g)
- 2 ugotowane buraki (ok. 400 g)
- 2-3 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 koszyczek rzeżuchy
przygotowanie
- Umyj przegrzebki, osusz i zamarynuj w 2 łyżkach marynaty Teriyaki. Odcedź sery mozzarella. Ser i buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż w wachlarz na półmisku.
- Przygotuj sos winegret. Zmieszaj resztę marynaty Teriyaki, ocet, miód i 3 łyżki oleju. Dopraw pieprzem.
- Smaż przegrzebki przez ok. 5 minut na pozostałym oleju. Wytnij rzeżuchę. Skrop dressingiem mozzarellę i buraki. Ułóż przegrzebki na wierzchu, posyp rzeżuchą i podawaj. Do tego dania świetnie pasuje świeży wiejski chleb. Jako dodatkową przyprawę dla chętnych, postaw na stole butelkę marynaty Teriyaki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas
25 min.
Czas przygotowania:
25 min.
1488 kJ / 355 kcal
Tłuszcz:
22.9 g
Białko:
19.7 g
Węglowodany:
16.9 g
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 8 przegrzebków
- 4 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 2 sery mozzarella (ok.125 g)
- 2 ugotowane buraki (ok. 400 g)
- 2-3 łyżki białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 koszyczek rzeżuchy