Prosty naleśnik holenderski z jabłkami i orzechami włoskimi

1 1 Oceny
Czas ogółem 35 min
15 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Puszyste ciasto naleśnikowe z octem mirin Kikkoman, pieczone w piekarniku do zrumienienia i podawane z nadzieniem z karmelizowanych kawałków jabłek i orzechów włoskich.

Składniki

4 porcj(e/i)
6 
jaj
1 łyżka
cukru
160 g
mąki pszennej
320 ml
mleka
1 łyżka
masła na patelnię lub formę
400 g
(kwaśnych) jabłek, np. koksy pomarańczowej
50 g
posiekanych orzechów włoskich
ziarenka z 1 laski wanilii
Wartości odżywcze (na porcję) 2306 kJ  /  553 kcal
23,6 g Tłuszcz
19,8 g Białko
65,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C w opcji grzania góra/dół (180°C z termoobiegiem). Umieść w piekarniku dużą patelnię lub okrągłą formę do pieczenia (Ø 28–30 cm) i podgrzej ją. Przygotuj ciasto naleśnikowe dopiero po nagrzaniu się piekarnika do ustawionej temperatury.

Krok 2

Ubij jaja z cukrem, mąką, mlekiem i 4 łyżkami mirinu na gładkie ciasto i odstaw na około 5 minut. 

Krok 3

Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, dodaj masło, lekko roztopione rozprowadź po powierzchni. Wlej płynne ciasto, natychmiast włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15–20 minut do zrumienienia. Ciasto mocno urośnie, ale znów opadnie.

Krok 4

Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie półplasterki. Podpraż orzechy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodaj ziarenka wanilii, jabłka i pozostały mirin, smaż przez ok. 5 minut do lekkiego skarmelizowania. 

Krok 5

Wyjmij patelnię z naleśnikiem z piekarnika, połóż na środku nadzienie jabłkowo-orzechowe i podawaj. 

Wskazówka

 

Danie doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.

Zastąp jabłka np. gruszkami, morelami, śliwkami itp.

Podawaj oprószony cukrem pudrem lub cynamonem. 

Jeśli wolisz jeszcze bardziej puszyste naleśniki, oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj ją w ciasto.

Naleśniki holenderskie są podobne do puddingu Yorkshire, ale podaje się je na deser.

ID przepisu: 1029

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C w opcji grzania góra/dół (180°C z termoobiegiem). Umieść w piekarniku dużą patelnię lub okrągłą formę do pieczenia (Ø 28–30 cm) i podgrzej ją. Przygotuj ciasto naleśnikowe dopiero po nagrzaniu się piekarnika do ustawionej temperatury.

Ubij jaja z cukrem, mąką, mlekiem i 4 łyżkami mirinu na gładkie ciasto i odstaw na około 5 minut. 

Ostrożnie wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, dodaj masło, lekko roztopione rozprowadź po powierzchni. Wlej płynne ciasto, natychmiast włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15–20 minut do zrumienienia. Ciasto mocno urośnie, ale znów opadnie.

Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie półplasterki. Podpraż orzechy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodaj ziarenka wanilii, jabłka i pozostały mirin, smaż przez ok. 5 minut do lekkiego skarmelizowania. 

Wyjmij patelnię z naleśnikiem z piekarnika, połóż na środku nadzienie jabłkowo-orzechowe i podawaj. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.