
37 od 276
Prosta zupa z batata i marchwi
Gładka kremowa zupa z batatów, marchwi i cebuli, zabielona ubitą śmietaną, doprawiona mirinem Kikkoman i świeżymi ziołami.

Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
957 kJ / 229 kcal
Tłuszcz:
9,1 g
Białko:
4,1 g
Węglowodany:
33,3 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
300 g batatów
300 g marchwi
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
750 ml bulionu
¼ pęczka natki pietruszki
¼ pęczka szczypiorku
100 g śmietanki
2–3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Obierz i umyj bataty i marchewki i pokrój je na kawałki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej masło w garnku, dodaj bataty, marchew i cebulę, podsmażaj przez ok. 5 minut.
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20–25 minut.
- Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj lub pokrój w ruloniki. Lekko ubij śmietankę.
- Zblenduj zupę i przypraw sosem sojowym i pieprzem. Dodaj ubitą śmietanę i połowę ziół, dopraw mirinem, nalej zupę do bulionówek lub talerzy.
- Posyp pozostałymi ziołami i podawaj.
Wskazówki:
- Podawaj z opiekanymi kromkami bagietki, posypaną serem.
- Przypraw zupę świeżym imbirem.
- Dopraw płatkami chili.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
957 kJ / 229 kcal
Tłuszcz:
9,1 g
Białko:
4,1 g
Węglowodany:
33,3 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
300 g batatów
300 g marchwi
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
750 ml bulionu
¼ pęczka natki pietruszki
¼ pęczka szczypiorku
100 g śmietanki
2–3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo mielony pieprz