Wyszukiwanie
Filtr
Prosta zupa z batata i marchwi
Bookmark
37 od 276

Prosta zupa z batata i marchwi

Gładka kremowa zupa z batatów, marchwi i cebuli, zabielona ubitą śmietaną, doprawiona mirinem Kikkoman i świeżymi ziołami.

Prosta zupa z batata i marchwi
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
957 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 9,1 g
Białko: 4,1 g
Węglowodany: 33,3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

300 g batatów

300 g marchwi

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

750 ml bulionu

¼ pęczka natki pietruszki

¼ pęczka szczypiorku

100 g śmietanki

2–3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

świeżo mielony pieprz

3–4 łyżki słodkiej przyprawy do gotowania mirin Kikkoman

Przygotowanie:

  1. Obierz i umyj bataty i marchewki i pokrój je na kawałki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej masło w garnku, dodaj bataty, marchew i cebulę, podsmażaj przez ok. 5 minut.
  3. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20–25 minut. 
  4. Umyj zioła, osusz, drobno posiekaj lub pokrój w ruloniki. Lekko ubij śmietankę. 
  5. Zblenduj zupę i przypraw sosem sojowym i pieprzem. Dodaj ubitą śmietanę i połowę ziół, dopraw mirinem, nalej zupę do bulionówek lub talerzy.
  6. Posyp pozostałymi ziołami i podawaj. 

 

Wskazówki:

  • Podawaj z opiekanymi kromkami bagietki, posypaną serem.
  • Przypraw zupę świeżym imbirem. 
  • Dopraw płatkami chili.
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
957 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 9,1 g
Białko: 4,1 g
Węglowodany: 33,3 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

300 g batatów

300 g marchwi

1 mała cebula

1 łyżeczka masła

750 ml bulionu

¼ pęczka natki pietruszki

¼ pęczka szczypiorku

100 g śmietanki

2–3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

świeżo mielony pieprz

3–4 łyżki słodkiej przyprawy do gotowania mirin Kikkoman