Poke bowl z cytrusowym czarnym ryżem i łososiem

Czas ogółem 35 min
35 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
200 g
czarnego ryżu jaśminowego
4 
kawałki świeżego łososia (po 80 g każdy)
16 
sztuk rzodkiewek
160 g
zielonego groszku
20 
sztuk zielonych szparagów
10 ml
oliwy
20 g
masła
1 
limonka
80 g
czerwonej kapusty
200 g
żółtych pomidorków koktajlowych
Wartości odżywcze (na porcję) 2265 kJ  /  541 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i dodać 60-80 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć kawałki łososia z każdej strony. Polać cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman (ok. 2-3 łyżeczki sosu na każdy kawałek łososia). Smażyć jeszcze ok. 1 minutę. 

Krok 3

Kapustę poszatkować, lekko osolić i skropić sokiem z limonki. 

Krok 4

W międzyczasie umyć szparagi i pozbawić je twardych końcówek. Na patelni rozgrzać 10 g masła i smażyć na nim szparagi przez minutę. Dodać 40 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i smażyć jeszcze kilka minut. 

Krok 5

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. 

Krok 6

Rzodkiewki przekroić na pół i podsmażyć na 10 g masła. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Krok 7

Na talerzu ułożyć ryż, dodać kapustę, groszek, szparagi, łososia, rzodkiewki oraz pomidorki.

ID przepisu: 1004

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i dodać 60-80 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman.

Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć kawałki łososia z każdej strony. Polać cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman (ok. 2-3 łyżeczki sosu na każdy kawałek łososia). Smażyć jeszcze ok. 1 minutę. 

Kapustę poszatkować, lekko osolić i skropić sokiem z limonki. 

W międzyczasie umyć szparagi i pozbawić je twardych końcówek. Na patelni rozgrzać 10 g masła i smażyć na nim szparagi przez minutę. Dodać 40 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman i smażyć jeszcze kilka minut. 

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. 

Rzodkiewki przekroić na pół i podsmażyć na 10 g masła. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.

Na talerzu ułożyć ryż, dodać kapustę, groszek, szparagi, łososia, rzodkiewki oraz pomidorki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.