Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem

Czas ogółem 27 min
15 min Czas przygotowania
12 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
roztrzepane jajko
 ½ 
małej kapusty szpiczastej
2 
awokado
200 g
strąków edamame (obrane ziarna)
1 
limonka
200 g
sushi lub ryżu jaśminowego
1 
czerwona cebula
50 ml
octu
50 ml
wody
50 ml
cukru
4 
filety z kurczaka
3 łyżki
mąki pszennej
2 łyżeczki
curry w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Krok 2

Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.

Krok 3

Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. 

Krok 4

Ziarna edamame blanszować przez minutę. Kapustę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Awokado pokroić w plastry. 

Krok 5

Kapustę, awokado, ziarna edamame, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman i pokrojonej w ósemki limonki. 

ID przepisu: 110

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.

Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. 

Ziarna edamame blanszować przez minutę. Kapustę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Awokado pokroić w plastry. 

Kapustę, awokado, ziarna edamame, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman i pokrojonej w ósemki limonki. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.