Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem
Przygotowanie
Krok 1
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.
Krok 3
Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry.
Krok 4
Ziarna edamame blanszować przez minutę. Kapustę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Awokado pokroić w plastry.
Krok 5
Kapustę, awokado, ziarna edamame, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman i pokrojonej w ósemki limonki.
ID przepisu: 110
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej