Wyszukiwanie
Filtr
Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem
Bookmark
246 od 428

Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem

Poke Bowl z chrupiącym kurczakiem

Składniki dla 4 porcji

przygotowanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.

Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. 

Ziarna edamame blanszować przez minutę. Kapustę pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sosem Poke Kikkoman. Awokado pokroić w plastry. 

Kapustę, awokado, ziarna edamame, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie sosu Poke Kikkoman i pokrojonej w ósemki limonki. 

Składniki dla 4 porcji