
Placuszki Z Kapusty Z Wieprzowiną (Okonomiyaki)

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 125 g Mąka pszenna
- 250 ml Bulion rybny dashi (lub bulion)
- 1 szt. Jajko
- 100 g Kapusta spiczasta (lub młoda włoska)
- 1 łodyżka Dymka
- 100 g Karkówka w cienkich plastrach (lub boczek)
- 3-4 łodyżki Szczypiorek
- odrobina Musztarda
- odrobina Kikkoman Sos do Sushi
- odrobina Majonez
- 2 łyżki Olej
- Płatki suszonej ryby bonito (katsuobushi)
- Marynowany różowy imbir
przygotowanie
Posiekaj drobno kapustę i dymkę, pokrój szczypiorek i przygotuj mięso (pokrój w bardzo cienkie plastry długości 3-4 cm).
Wymieszaj bulion rybny dashi, białko i mąkę w misce. Dodaj posiekaną kapustę i dymkę i dobrze wymieszaj składniki.
Rozgrzej olej na patelni i wykładaj łyżką porcje masy formując małe racuszki. Ułuż po plastrze mięsa na każdym racuszku, dopraw solą i pieprzem. Smaż z obu stron przewracając kilkakrotnie, aż wierzch będzie zrumieniony, a środek upieczony.
Posmaruj placuszki majonezem, musztardą albo Kikkoman Sosem do Sushi, udekoruj szczypiorkiem, płatkami suszonej ryby i marynowanym imbirem. Podawaj gorące.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 125 g Mąka pszenna
- 250 ml Bulion rybny dashi (lub bulion)
- 1 szt. Jajko
- 100 g Kapusta spiczasta (lub młoda włoska)
- 1 łodyżka Dymka
- 100 g Karkówka w cienkich plastrach (lub boczek)
- 3-4 łodyżki Szczypiorek
- odrobina Musztarda
- odrobina Kikkoman Sos do Sushi
- odrobina Majonez
- 2 łyżki Olej
- Płatki suszonej ryby bonito (katsuobushi)
- Marynowany różowy imbir