Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex

Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Chrupkie wegetariańskie placuszki z komosy ryżowej, brokułów i sera. Tę wyśmienitą wegetariańską przekąskę maczamy w pikantnej salsie w stylu tex-mex z nutą teriyaki.

Składniki

2 porcj(e/i)

Salsa teriyaki:

250 g
dojrzałych pomidorów
1 
mała czerwona lub zielona papryczka chili
1 
mała czerwona cebula
1 
ząbek czosnku
1 łyżeczka
oliwy z oliwek
2 łyżki
cukru
2 ½ łyżki
1 ½ łyżeczki
mielonej wędzonej papryki
1 ½ szczypty
kminku (nasion kminku)

Placuszki brokułowe:

50 g
komosy ryżowej
1 
brokuł (ok. 300 g)
1 
mała szalotka
1 
mały ząbek czosnku
2 ½ łyżki
oleju roślinnego
2 łyżki
mąki z ciecierzycy
60 g
płatków owsianych (ok. 5-6 łyżek)
50 g
startego sera (ok. 4 łyżki)
2 
małe jajka
3 ½ łyżki
 ¾ łyżeczka
suszonego oregano
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 3031 kJ  /  725 kcal
33,6 g Tłuszcz
32,8 g Białko
69,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory, chili, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posyp cukrem i lekko skarmelizuj. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman. Salsę gotuj bez przykrycia przez około 5-10 minut. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.

Krok 2

Przygotuj placuszki brokułowe. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za pomocą robota kuchennego drobno posiekaj brokuły. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Brokuły podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około 15 minut. Brokuły przełóż do miski i wymieszaj z komosą ryżową, mąką z ciecierzycy, 30 g płatków owsianych i serem. Zostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Po ostygnięciu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw marynatą teriyaki, oregano i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki. Pokryj placuszki resztą płatków owsianych, dobrze je dociskając. Smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez okołu 8-12 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z salsą teriyaki.

Wskazówka:

  • Jeśli zależy ci na czasie, dodaj marynatę teriyaki do gotowej salsy i podawaj z placuszkami.
  • Placuszki wyjdą równie pyszne, kiedy przygotujesz je z cukinii lub kalafiora zamiast brokułów.

ID przepisu: 1053

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pomidory, chili, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posyp cukrem i lekko skarmelizuj. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman. Salsę gotuj bez przykrycia przez około 5-10 minut. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.

Przygotuj placuszki brokułowe. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za pomocą robota kuchennego drobno posiekaj brokuły. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Brokuły podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około 15 minut. Brokuły przełóż do miski i wymieszaj z komosą ryżową, mąką z ciecierzycy, 30 g płatków owsianych i serem. Zostaw do ostygnięcia.

Po ostygnięciu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw marynatą teriyaki, oregano i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki. Pokryj placuszki resztą płatków owsianych, dobrze je dociskając. Smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez okołu 8-12 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z salsą teriyaki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.