Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex
Wyszukiwanie
Filtr
Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex
Bookmark
16 od 28

Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex

Chrupkie wegetariańskie placuszki z komosy ryżowej, brokułów i sera. Tę wyśmienitą wegetariańską przekąskę maczamy w pikantnej salsie w stylu tex-mex z nutą teriyaki.

Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
3031 kJ / 725 kcal
Tłuszcz: 33,6 g
Białko: 32,8 g
Węglowodany: 69,7 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

Salsa teriyaki 

  • 250 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mała czerwona lub zielona papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1-2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1-2 szczypty kminku (nasion kminku)

Placuszki brokułowe 

  • 50 g komosy ryżowej 
  • 1 brokuł (ok. 300 g) 
  • 1 mała szalotka 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego 
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • 60 g płatków owsianych (ok. 5-6 łyżek) 
  • 50 g startego sera (ok. 4 łyżki) 
  • 2 małe jajka 
  • 3-4 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman 
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano 
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory, chili, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posyp cukrem i lekko skarmelizuj. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman. Salsę gotuj bez przykrycia przez około 5-10 minut. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.
  2. Przygotuj placuszki brokułowe. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za pomocą robota kuchennego drobno posiekaj brokuły. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Brokuły podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około 15 minut. Brokuły przełóż do miski i wymieszaj z komosą ryżową, mąką z ciecierzycy, 30 g płatków owsianych i serem. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Po ostygnięciu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw marynatą teriyaki, oregano i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki. Pokryj placuszki resztą płatków owsianych, dobrze je dociskając. Smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez okołu 8-12 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z salsą teriyaki. 

Wskazówki:

  • Jeśli zależy ci na czasie, dodaj marynatę teriyaki do gotowej salsy i podawaj z placuszkami.
  • Placuszki wyjdą równie pyszne, kiedy przygotujesz je z cukinii lub kalafiora zamiast brokułów.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
3031 kJ / 725 kcal
Tłuszcz: 33,6 g
Białko: 32,8 g
Węglowodany: 69,7 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

Salsa teriyaki 

  • 250 g dojrzałych pomidorów
  • 1 mała czerwona lub zielona papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1-2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1-2 szczypty kminku (nasion kminku)

Placuszki brokułowe 

  • 50 g komosy ryżowej 
  • 1 brokuł (ok. 300 g) 
  • 1 mała szalotka 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego 
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • 60 g płatków owsianych (ok. 5-6 łyżek) 
  • 50 g startego sera (ok. 4 łyżki) 
  • 2 małe jajka 
  • 3-4 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman 
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano 
  • świeżo zmielony pieprz