
75 od 472
Placuszki brokułowo-serowe z salsą teriyaki w stylu tex-mex
Chrupkie wegetariańskie placuszki z komosy ryżowej, brokułów i sera. Tę wyśmienitą wegetariańską przekąskę maczamy w pikantnej salsie w stylu tex-mex z nutą teriyaki.
Marynata Teriyaki
Marynaty, sosy i dipy
Dania główne
Warzywa
Kuchnia meksykańska
Przepisy wegetariańskie
Przekąski

Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
3031 kJ / 725 kcal
Tłuszcz:
33,6 g
Białko:
32,8 g
Węglowodany:
69,7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
Salsa teriyaki
- 250 g dojrzałych pomidorów
- 1 mała czerwona lub zielona papryczka chili
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1-2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1-2 szczypty kminku (nasion kminku)
Placuszki brokułowe
- 50 g komosy ryżowej
- 1 brokuł (ok. 300 g)
- 1 mała szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 60 g płatków owsianych (ok. 5-6 łyżek)
- 50 g startego sera (ok. 4 łyżki)
- 2 małe jajka
- 3-4 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- ¾ łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory, chili, cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posyp cukrem i lekko skarmelizuj. Dodaj Marynatę Teriyaki Kikkoman. Salsę gotuj bez przykrycia przez około 5-10 minut. Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.
- Przygotuj placuszki brokułowe. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za pomocą robota kuchennego drobno posiekaj brokuły. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Brokuły podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około 15 minut. Brokuły przełóż do miski i wymieszaj z komosą ryżową, mąką z ciecierzycy, 30 g płatków owsianych i serem. Zostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dopraw marynatą teriyaki, oregano i pieprzem. Mokrymi dłońmi uformuj małe placuszki. Pokryj placuszki resztą płatków owsianych, dobrze je dociskając. Smaż na pozostałym rozgrzanym oleju przez okołu 8-12 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z salsą teriyaki.
Wskazówki:
- Jeśli zależy ci na czasie, dodaj marynatę teriyaki do gotowej salsy i podawaj z placuszkami.
- Placuszki wyjdą równie pyszne, kiedy przygotujesz je z cukinii lub kalafiora zamiast brokułów.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
3031 kJ / 725 kcal
Tłuszcz:
33,6 g
Białko:
32,8 g
Węglowodany:
69,7 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
Salsa teriyaki
- 250 g dojrzałych pomidorów
- 1 mała czerwona lub zielona papryczka chili
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1-2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1-2 szczypty kminku (nasion kminku)
Placuszki brokułowe
- 50 g komosy ryżowej
- 1 brokuł (ok. 300 g)
- 1 mała szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 60 g płatków owsianych (ok. 5-6 łyżek)
- 50 g startego sera (ok. 4 łyżki)
- 2 małe jajka
- 3-4 łyżki Marynaty Teriyaki Kikkoman
- ¾ łyżeczki suszonego oregano
- świeżo zmielony pieprz