Placek z pieczarkami i szałwią
Wyszukiwanie
Filtr
Placek z pieczarkami i szałwią
Bookmark
222 od 285

Placek z pieczarkami i szałwią

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 500 g pokrojonych brązowych pieczarek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 150 g pokrojonych ugotowanych kasztanów
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 x 375 g gotowego ciasta francuskiego w formie rolki
  • Mleko do smarowania pędzlem

przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i cebulę. Smaż przez około 10 minut, aż woda odparuje. Dodaj czosnek, kasztany, szpinak, sos sojowy, szałwię i pieprz. Smaż do suchości przez kolejne 4 minuty, często mieszając.
  2. Odstaw do ostygnięcia. Następnie zawiń w folię spożywczą w kształt wałka. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  4. Rozwiń ciasto francuskie. Odwiń nadzienie z folii spożywczej. Ułóż farsz na cieście i posmaruj brzegi wodą za pomocą pędzla. Zawiń ciasto wokół nadzienia. Wytnij nadmiar ciasta i dociśnij na brzegach, aby się skleiło.
  5. Ciasto ułóż na blasze brzegami do dołu. Użyj ostrego noża, aby naciąć wierzch ciasta.
  6. Posmaruj mlekiem za pomocą pędzla. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto się zarumieni.

Przepis stworzony przez Kate z Veggie Desserts.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 500 g pokrojonych brązowych pieczarek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 150 g pokrojonych ugotowanych kasztanów
  • 100 g szpinaku
  • 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 x 375 g gotowego ciasta francuskiego w formie rolki
  • Mleko do smarowania pędzlem