Placek kasztanowy z grzybami
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C/400°F lub ustawiając pokrętło gazu na 6.
Krok 2
Rozgrzej masło i olej na patelni. Podsmażaj szalotki, aż lekko się zarumienią. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dodaj kasztany, zioła i czerwone wino. Wlej tyle bulionu warzywnego, aby je przykrył. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aby zmniejszyć objętość płynu. Dodaj do smaku musztardę, sos sojowy, natkę pietruszki i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 3
Przełóż połowę mieszanki do formy na ciasto. Na wierzchu ułóż żurawinę i rozprowadź resztę mieszanki kasztanów i grzybów.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i rozłóż na wierzchu nadzienia. Posmaruj ubitym jajkiem. Wykonaj trzy małe nacięcia i piecz przez około 25 minut lub do momentu, aż ciasto stanie się złotobrązowe.
ID przepisu: 120
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej