Placek kasztanowy z grzybami

Czas ogółem 55 min
10 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania

Składniki

6 porcj(e/i)
25 g
masła
1 łyżka
oliwy z oliwek
8 
małych szalotek, obranych
200 g
małych brązowych pieczarek, oczyszczonych
200 g
młodych białych pieczarek, oczyszczonych
200 g
gotowanych kasztanów
2 
liście laurowe
1 
gałązka świeżego tymianku
100 ml
czerwonego wina
100 ml
bulionu warzywnego
2 łyżeczki
musztardy diżońskiej
świeża pietruszka, drobno posiekana
świeżo zmielony czarny pieprz
150 g
świeżej żurawiny, rozmrożonej
225 g
ciasta francuskiego, rozmrożonego
1 
ubite jajko
Będziesz potrzebować formy do ciasta o głębokości 23 cm.
Wartości odżywcze (na porcję) 1461 kJ  /  349 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C/400°F lub ustawiając pokrętło gazu na 6.

Krok 2

Rozgrzej masło i olej na patelni. Podsmażaj szalotki, aż lekko się zarumienią. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dodaj kasztany, zioła i czerwone wino. Wlej tyle bulionu warzywnego, aby je przykrył. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aby zmniejszyć objętość płynu. Dodaj do smaku musztardę, sos sojowy, natkę pietruszki i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 3

Przełóż połowę mieszanki do formy na ciasto. Na wierzchu ułóż żurawinę i rozprowadź resztę mieszanki kasztanów i grzybów.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i rozłóż na wierzchu nadzienia. Posmaruj ubitym jajkiem. Wykonaj trzy małe nacięcia i piecz przez około 25 minut lub do momentu, aż ciasto stanie się złotobrązowe.

ID przepisu: 120

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 200°C/400°F lub ustawiając pokrętło gazu na 6.

Rozgrzej masło i olej na patelni. Podsmażaj szalotki, aż lekko się zarumienią. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dodaj kasztany, zioła i czerwone wino. Wlej tyle bulionu warzywnego, aby je przykrył. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aby zmniejszyć objętość płynu. Dodaj do smaku musztardę, sos sojowy, natkę pietruszki i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Przełóż połowę mieszanki do formy na ciasto. Na wierzchu ułóż żurawinę i rozprowadź resztę mieszanki kasztanów i grzybów.

Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i rozłóż na wierzchu nadzienia. Posmaruj ubitym jajkiem. Wykonaj trzy małe nacięcia i piecz przez około 25 minut lub do momentu, aż ciasto stanie się złotobrązowe.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.