Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki
Wyszukiwanie
Filtr
Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki
Bookmark
13 od 14

Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki

Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
2899 kJ / 692 kcal
Tłuszcz: 36.8 g
Białko: 30.8 g
Węglowodany: 58.8 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 opakowania 145 g mieszanki na ciasto do pizzy
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 4 kiełbaski wieprzowe, obrane z flaka i pokrojone na małe kawałki
  • 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • 1 mała zielona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
  • ½ małej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki
  • 2 kule mozzarelli 125 g, poszarpane na kawałki 
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 cebule dymki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C/200°C z termoobiegiem (gaz: poziom 8). Ciasto na pizzę przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałki kiełbasy i smażyć je przez 3 – 4 minuty do momentu, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Zredukować temperaturę i dodać na patelnię sos teriyaki z prażonym czosnkiem oraz 50 ml wody. Mieszając pokryć sosem kawałki kiełbasy, całość gotować przez minutę, a następnie zdjąć z ognia.

Każde ciasto na pizzę rozwałkować w koło o średnicy 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia. Kawałki kiełbasy i sos rozdzielić na dwa spody pizzy, posypać pieprzem i cebulą.

Piec w piekarniku 5 – 6 minut, a następnie wyjąć spody z piekarnika
i ułożyć na nich postrzępione kawałki mozzarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na 5 – 6 minut do momentu, aż ser roztopi się i rozpłynie.

Posypać płatkami chili oraz cebulą dymką i podać. 

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
2899 kJ / 692 kcal
Tłuszcz: 36.8 g
Białko: 30.8 g
Węglowodany: 58.8 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 opakowania 145 g mieszanki na ciasto do pizzy
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 4 kiełbaski wieprzowe, obrane z flaka i pokrojone na małe kawałki
  • 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
  • 1 mała zielona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
  • ½ małej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki
  • 2 kule mozzarelli 125 g, poszarpane na kawałki 
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 cebule dymki