
Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 opakowania 145 g mieszanki na ciasto do pizzy
- 1 łyżka stołowa oleju
- 4 kiełbaski wieprzowe, obrane z flaka i pokrojone na małe kawałki
- 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- 1 mała zielona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
- ½ małej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki
- 2 kule mozzarelli 125 g, poszarpane na kawałki
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 cebule dymki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C/200°C z termoobiegiem (gaz: poziom 8). Ciasto na pizzę przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałki kiełbasy i smażyć je przez 3 – 4 minuty do momentu, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Zredukować temperaturę i dodać na patelnię sos teriyaki z prażonym czosnkiem oraz 50 ml wody. Mieszając pokryć sosem kawałki kiełbasy, całość gotować przez minutę, a następnie zdjąć z ognia.
Każde ciasto na pizzę rozwałkować w koło o średnicy 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia. Kawałki kiełbasy i sos rozdzielić na dwa spody pizzy, posypać pieprzem i cebulą.
Piec w piekarniku 5 – 6 minut, a następnie wyjąć spody z piekarnika
i ułożyć na nich postrzępione kawałki mozzarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na 5 – 6 minut do momentu, aż ser roztopi się i rozpłynie.
Posypać płatkami chili oraz cebulą dymką i podać.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 opakowania 145 g mieszanki na ciasto do pizzy
- 1 łyżka stołowa oleju
- 4 kiełbaski wieprzowe, obrane z flaka i pokrojone na małe kawałki
- 100 ml sosu Kikkoman teriyaki z prażonym czosnkiem
- 1 mała zielona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
- ½ małej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki
- 2 kule mozzarelli 125 g, poszarpane na kawałki
- ½ łyżeczki płatków chili
- 2 cebule dymki