Wyszukiwanie
Filtr
Pizza na patyku w stylu meksykańskim
Bookmark
10 od 28

Pizza na patyku w stylu meksykańskim

Doskonały pomysł na imprezową przekąskę w stylu tex-mex — mini-pizze na patyku mają maksimum smaku dzięki pomidorom, słodkiej kukurydzy, fasoli i pikantnemu serowi. Już samo ich przygotowywanie to mnóstwo frajdy dla dzieciaków.

Pizza na patyku w stylu meksykańskim
Całkowity czas: 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
3504 kJ / 834 kcal
Tłuszcz: 26,9 g
Białko: 32,7 g
Węglowodany: 107,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

1 opakowanie ciasta na pizzę (mrożonego lub z lodówki, ok. 400 g)
100 g pomidorków koktajlowych
100 g słodkiej kukurydzy (z puszki)
100 g fasoli (z puszki)
100 g startego sera
4 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeżo zmielony pieprz
chili mielone lub w płatkach
świeże lub suszone oregano
Dodatkowo: patyczki do lizaków lub ciastek

Przygotowanie:

  1. Rozwiń ciasto na pizzę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj kukurydzę i fasolę.
  2. Wymieszaj pomidory, kukurydzę, fasolę i ser z sosem sojowym Kikkoman i koncentratem pomidorowym. Dopraw pieprzem, chili i oregano.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Farsz nałóż na ciasto. Zwiń ciasto delikatnie, ale ciasno. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości 2-3 cm.
  4. Rozłóż plastry ciasta na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż zyskają złocisty kolor.
  5. Przymocuj patyczki do „lizaków” z pizzy i podawaj. 

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do przepisu czerwoną pastę curry. 
  • Posyp „lizaki” świeżą kolendrą.
  • Zanim włożysz „lizaki” do piekarnika, możesz posypać je dodatkową ilością sera.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
3504 kJ / 834 kcal
Tłuszcz: 26,9 g
Białko: 32,7 g
Węglowodany: 107,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

1 opakowanie ciasta na pizzę (mrożonego lub z lodówki, ok. 400 g)
100 g pomidorków koktajlowych
100 g słodkiej kukurydzy (z puszki)
100 g fasoli (z puszki)
100 g startego sera
4 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeżo zmielony pieprz
chili mielone lub w płatkach
świeże lub suszone oregano
Dodatkowo: patyczki do lizaków lub ciastek