Pizza na patyku w stylu meksykańskim

Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Doskonały pomysł na imprezową przekąskę w stylu tex-mex — mini-pizze na patyku mają maksimum smaku dzięki pomidorom, słodkiej kukurydzy, fasoli i pikantnemu serowi. Już samo ich przygotowywanie to mnóstwo frajdy dla dzieciaków.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
ciasta na pizzę (mrożonego lub z lodówki, ok. 400 g)
100 g
pomidorków koktajlowych
100 g
słodkiej kukurydzy (z puszki)
100 g
fasoli (z puszki)
100 g
startego sera
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
świeżo zmielony pieprz
chili mielone lub w płatkach
świeże lub suszone oregano
patyczki do lizaków lub ciastek
Wartości odżywcze (na porcję) 3504 kJ  /  834 kcal
26,9 g Tłuszcz
32,7 g Białko
107,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozwiń ciasto na pizzę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj kukurydzę i fasolę.

Krok 2

Wymieszaj pomidory, kukurydzę, fasolę i ser z sosem sojowym Kikkoman i koncentratem pomidorowym. Dopraw pieprzem, chili i oregano.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Farsz nałóż na ciasto. Zwiń ciasto delikatnie, ale ciasno. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości 2-3 cm.

Krok 4

Rozłóż plastry ciasta na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż zyskają złocisty kolor.

Krok 5

Przymocuj patyczki do „lizaków” z pizzy i podawaj. 

Wskazówka

Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do przepisu czerwoną pastę curry. 

Posyp „lizaki” świeżą kolendrą.

Zanim włożysz „lizaki” do piekarnika, możesz posypać je dodatkową ilością sera.

ID przepisu: 1054

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozwiń ciasto na pizzę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj kukurydzę i fasolę.

Wymieszaj pomidory, kukurydzę, fasolę i ser z sosem sojowym Kikkoman i koncentratem pomidorowym. Dopraw pieprzem, chili i oregano.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Farsz nałóż na ciasto. Zwiń ciasto delikatnie, ale ciasno. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości 2-3 cm.

Rozłóż plastry ciasta na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż zyskają złocisty kolor.

Przymocuj patyczki do „lizaków” z pizzy i podawaj. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.