
Pizza na patyku w stylu meksykańskim
Doskonały pomysł na imprezową przekąskę w stylu tex-mex — mini-pizze na patyku mają maksimum smaku dzięki pomidorom, słodkiej kukurydzy, fasoli i pikantnemu serowi. Już samo ich przygotowywanie to mnóstwo frajdy dla dzieciaków.

Składniki na 2 porcj(e/i)
1 opakowanie ciasta na pizzę (mrożonego lub z lodówki, ok. 400 g)
100 g pomidorków koktajlowych
100 g słodkiej kukurydzy (z puszki)
100 g fasoli (z puszki)
100 g startego sera
4 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeżo zmielony pieprz
chili mielone lub w płatkach
świeże lub suszone oregano
Dodatkowo: patyczki do lizaków lub ciastek
Przygotowanie:
- Rozwiń ciasto na pizzę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj kukurydzę i fasolę.
- Wymieszaj pomidory, kukurydzę, fasolę i ser z sosem sojowym Kikkoman i koncentratem pomidorowym. Dopraw pieprzem, chili i oregano.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Farsz nałóż na ciasto. Zwiń ciasto delikatnie, ale ciasno. Pokrój ostrym nożem na plastry o grubości 2-3 cm.
- Rozłóż plastry ciasta na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż zyskają złocisty kolor.
- Przymocuj patyczki do „lizaków” z pizzy i podawaj.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do przepisu czerwoną pastę curry.
- Posyp „lizaki” świeżą kolendrą.
- Zanim włożysz „lizaki” do piekarnika, możesz posypać je dodatkową ilością sera.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
1 opakowanie ciasta na pizzę (mrożonego lub z lodówki, ok. 400 g)
100 g pomidorków koktajlowych
100 g słodkiej kukurydzy (z puszki)
100 g fasoli (z puszki)
100 g startego sera
4 łyżeczki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki koncentratu pomidorowego
świeżo zmielony pieprz
chili mielone lub w płatkach
świeże lub suszone oregano
Dodatkowo: patyczki do lizaków lub ciastek