Pikantne gnocchi z pomidorami, kiełbasą, koprem włoskim i szpinakiem
Wyszukiwanie
Filtr
Pikantne gnocchi z pomidorami, kiełbasą, koprem włoskim i szpinakiem
Bookmark
73 od 307

Pikantne gnocchi z pomidorami, kiełbasą, koprem włoskim i szpinakiem

Pikantne gnocchi z pomidorami, kiełbasą, koprem włoskim i szpinakiem
Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2399 kJ / 572 kcal
Tłuszcz: 26.3 g
Białko: 26.1 g
Węglowodany: 58.8 g
Tłuszcze nasycone: 9.6 g
Błonnik: 9.3 g
Cukry: 14.9 g
Sód: 4.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 400 g kiełbasy z ziołami 
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 cebule kopru włoskiego, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 x 400 g pomidorów śliwkowych z puszki 
  • ½ łyżeczki stołowej suszonych płatków chili 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki stołowych sosu sojowego Kikkoman
  • 500 g świeżego gnocchi
  • 100 g młodego szpinaku
  • Mała paczka bazylii, liście posiekane
  • Tarty parmezan do posypania

przygotowanie

Rozkrój kiełbasy i wyjmij mięso, oddzielając je od skórki. Rozgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach na dużym ogniu i smaż mięso przez 8-10 minut, rozdzielając je na mniejsze kawałki za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy mięso zyska złoto-brązowy odcień, przełóż je na talerz i odstaw na bok.

Na patelnię dodaj cebulę i koper włoski i smaż je przez 10 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z 200 ml wody, płatki chili, oregano, liście laurowe, przecier pomidorowy i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż lekko zmniejszy się objętość. Dopraw do smaku.

W międzyczasie zagotuj wodę na dużej patelni i gotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gdy gnocchi się gotuje, wymieszaj szpinak z sosem, aż przywiędnie. Odcedź gnocchi i wymieszaj z sosem z bazylią. Usuń liście laurowe, rozdziel na 4 talerze i podawaj z parmezanem i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2399 kJ / 572 kcal
Tłuszcz: 26.3 g
Białko: 26.1 g
Węglowodany: 58.8 g
Tłuszcze nasycone: 9.6 g
Błonnik: 9.3 g
Cukry: 14.9 g
Sód: 4.6 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 400 g kiełbasy z ziołami 
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 cebule kopru włoskiego, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 x 400 g pomidorów śliwkowych z puszki 
  • ½ łyżeczki stołowej suszonych płatków chili 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki stołowych sosu sojowego Kikkoman
  • 500 g świeżego gnocchi
  • 100 g młodego szpinaku
  • Mała paczka bazylii, liście posiekane
  • Tarty parmezan do posypania